Концепція програми реформ у сфері міської мобільності

У цьому документі викладаються пропозиції щодо масштабної програми реформ для міської мобільності в Україні. Підтримуючи цю програму реформ, Україна та її міжнародні партнери можуть зменшити залежність від імпортованого викопного палива, зменшити кількість людей, загиблих в результаті нещасних випадків, поліпшити якість життя і знизити витрати для громадян, бізнесу і влади.

У короткостроковій перспективі, це допоможе:

– Пом’якшити наслідки макроекономічних шоків (наприклад, удари, викликані зростанням цін)

– Підготувати місцеві органи влади і транспортні компанії до реалізації макроекономічних реформ

– Показати зобов’язанність уряду та міжнародних партнерів до здійснення реформ

– Дозволяє провести добре видимі заходи (наприклад, модернізація громадського транспорту та міського простору) в стислі терміни (наприклад, літо 2014).

Пропонована програма реформ охоплює:

Питання Індикатор
Бачення і цілі Національна стратегія міської мобільності була прийнята, разом із програмою впровадження
Обов’язки та процеси планування Процедури планування відповідають міжнародним стандартам і сприяють проведенню адекватних консультацій із громадськістю.
Системи громадського транспорту Були створені рамкові умови для громадського транспорту, для нього були створені чіткі структури.
Поточне реформування й адаптація: регуляторна реформа – підвищення кваліфікації – міжнародна мережа Створена комплексна програма реформ для планування та реалізації міської мобільності
Інноваційна кампанія – 100 пілотних проектів для спільного навчання Програма “Наша Україна – наша мобільність” (робоча назва) створена і здійснюється в 100 пілотних проектах принаймні в 50 містах України.
Фінансування Створений Національний фонд для сталої мобільності і поповнюється за рахунок зборів на бензин і дизельне паливо у вартості 1 грн/л
Норми проектування Державні будівельні норми і відповідні технічні стандарти для планування та використання видів транспорту були переглянуті.

Автор документу: Армін Ваґнер за фахом – інженер транспортних мереж і вже протягом 10 років працює у Німецькому товаристві мжнародного співробітництва (GIZ)  у сфері мобільності – зокрема, щодо проблематики міської мобільності і цін на пальне. Він керував проектом “Кліматично сприятлива мобільність в українських містах” (www.mobilnist.org.ua/home), який спільно реалізовувався GIZ  та містом Львів на замовлення Федерального міністерства навколишнього середовища, охорони природи та безпеки реакторів Німеччини у рамках Міжнародної ініціативи по захисту клімату. Від імені Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку сьогодні GIZ впроваджує в Україні проект “Консультаційні послуги для адміністрацій міст приймаючих Євро-2012”, де транспорт є однією з тем консультацій (проект охоплює Київ, Донецьк, Харків та Львів).

 

Текст концепції – за посиланням: http://velotransport.info/wp-content/uploads/Future-of-Urban-Mobility_UKR.pdf

Джерело: http://velotransport.info/?p=3503

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *