Ліквідація Дніпропетровського державного аграрного університету

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЯк нам стало відомо, без відповідного погодження і в строгій таємності за ініціативи міністра освіти і науки Дмитра Табачника 26 червня 2013 року розпорядженням Кабінету Міністрів України Дніпропетровський державний аграрний університет на 91 році своєї діяльності ліквідовано і передано з Міністерства аграрної політики та продовольства України до сфери управління Міністерства освіти і науки цілісним майновим комплексом для його реорганізації в так званий, до сьогодні неіснуючий Дніпропетровський державний економічний університет, який буде об’єднувати також фінансову та митну академії. І це тоді, коли в Україні перенасичена підготовка фахівців з економічних спеціальностей, а аграрний сектор інтенсивно розвивається і щоденно потребує сучасних фахівців.

Дніпропетровський агроуніверситет – це сучасний навчально-науково-виробничий центр, в який входять шість агротехнологічних коледжів області з загальною кількість студентів і слухачів більше 12 тис. Яке місце в новоствореному економічному університеті займуть 17 напрямків підготовки аграрних фахівців, більше двох десятків спеціальностей і спеціалізацій і де шукати аграрну освіту завтрашнім абітурієнтам, адже вони тепер згубляться в непрофільному для аграріїв економічному університеті?! Дніпропетровський аграрний на сьогодні успішно працює за всіма напрямками діяльності – вони займають 9-е місце в незалежному рейтингу всіх вищих навчальних закладів України, вони не мають боргів по заробітній платі і стипендії студентам, вони самі заробляють і сплачують більше 80% комунальних платежів, щорічний конкурс на навчання в них становить від 2 до 38 осіб на місце, вони співпрацюють з 17 університетами Європи, Азії і Америки. Дніпропетровський аграрний пережив роки Великої вітчизняної війни, евакуацію і відновлення, підготував за 91 рік більше 40 тис фахівців, серед яких 30 Героїв Радянського Союзу і соціалістичної праці, 5 Героїв України і Герой Росії, десятки видатних вчених зі світовим ім’ям, державних діячів. Виникає просте питання – чому успішний аграрний університет на Дніпропетровщині, який завжди був в числі лідерів по виробництву сільськогосподарської продукції в Україні, зникає з освітнього простору?

В рішенні Кабінету Міністрів ми не бачимо ніякої логіки – як можна поєднати підготовку агрономів, ветеринарних лікарів, зооінженерів, інженерів-механіків і інших аграрних фахівців з профілем задекларованого економічного університету? Навіщо руйнувати десятиріччями відшліфовану систему підготовки аграріїв з відомими науковими школами і міжнародними зв’язками? І ще – хтось дуже «мудро» придумав прийняти таке рішення в період, коли розпочалися відпустки у викладачів і практики у студентів, а з 1 липня починається вступна кампанія – хто прийде поступати в університет, який ліквідовано?!

Громадські організації, об’єднані з метою координації своїх зусиль у Дніпропетровську обласну громадську екологічну раду, звернулися до Президента, Прем’єр-міністра та Кабінету Міністрів з проханням втрутитися в ситуацію та сприяти відміні цього рішення, яке завдасть нищівної шкоди системі української освіти.

Організації, що входять до складу Ради, тісно співпрацюють з Дніпропетровським державним аграрним університетом, науковці і освітяни якого займають провідну роль у вирішенні найактуальніших проблем Дніпропетровщини і України, мають унікальні розробки, аналогів яких не існує у світі.

Сподіваємося, що здоровий глузд переможе і Дніпропетровський агроуніверситет продовжить свою значну, важливу для майбутнього держави роботу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *