5 причин, щоб інвестувати у розвиток велосипедної інфраструктури

Фінансування велосипедної інфраструктури в XXI столітті є проявом ділового чуття для будь-якого міста. Але владі необхідний імпульс, який би виходив від мешканців та ініціативних груп. Саме вони повинні донести владі ідею необхідності розвитку велоруху. У статті наведено п’ять причин, чому муніципальна влада сучасного міста повинна розробити, прийняти і фінансувати план розвитку велосипедної інфраструктури.

1Велосипедні доріжки роблять місто більш привабливими для життя.

За кордоном все частіше рекламованою перевагою новобудови стає не близькість до автобусного сполучення чи метрополітену, а наявність поруч велодоріжок та пунктів прокату велосипедів. Вивчивши угоди з нерухомістю, дослідники підтвердили, що велосипедні об’єкти можуть надати позитивний, статистично значущий вплив на вартість житла. Дослідження вартості житла близько велотраси в Індіанаполісі (штат Індіана) довело вплив об’єкта на вартість нерухомості. Якщо порівняти дві однакових будівлі з тим же самим числом квадратних метрів, ванних, спалень, аналогічних гаражів та під’їздів – один в межах кілометра від велотрасси, а інший – за її межами, перший, в середньому, буде коштувати на 11% дорожче.

2. Люди, що добираються до роботи й назад на велосипеді – здоровіші та продуктивніші.

У 2003 році Департаментом охорони здоров’я та соціального забезпечення США було проведено дослідження. Воно показало, що «комплекси фізичних вправ, що виконуються на робочому місці, здатні зменшити термін перебування співробітника на лікарняному до 32%, скоротити витрати на охорону здоров’я на 20-55%, а також підвищити продуктивність праці на 2-52% ». Хоча ми не знаємо, який саме внесок вносять поїздки на велосипеді, користь інтеграції фізичної активності в повсякденну роботу безперечна. Аналіз стану здоров’я 30604 осіб в Копенгагені показав, що у тих, хто добирався до роботи на велосипеді, ризик смерті в період дослідження був на 40% нижчий, ніж в учасників, які цього не робили. Городяни, що їздять на роботу на велосипеді, пропускають роботу з причини хвороби рідше, ніж ті, хто пересувається на інших видах транспорту.

RDTIuTf1g2s

3. Об’єкти велосипедної інфраструктури збільшують продажі роздрібних магазинів.

Існує багато доказів того, що велосипедна інфраструктура стимулює розвиток роздрібної торгівлі. Згідно з дослідженням Державного університету Сан-Франциско, 66% магазинів на Веленсія-Стріт у Сан-Франциско повідомили про процвітання бізнесу, що сталося після того, як місто скоротило ширину смуг для руху автомобілів, розширивши тротуари і додавши велодоріжки. Австралійське дослідження 2008 року показало, що стоянка для велосипедів, розміщена на одному квадратному метрі, за одну годину принесла компанії в 3 рази більше прибутку, ніж парковка для авто.

4. Велорух економить міські кошти.

Дослідник Тодд Літмен з Інституту транспортної політики штату Вікторія спробував визначити розмір вигоди від зміни автомобіля на велосипед. Він звернув увагу на дохід від зниження перевантаженості магістралей транспортом, скорочення витрат на утримання доріг, транспорту, парковок, зменшення забруднення повітря, енергозбереження та покращення безпеки дорожнього руху. Літмен оцінив, що заміна поїздки автомобілем на поїздку велосипедом економить людям і суспільству 1,7 доларів на кожен кілометр.

i-oS4GP3uGE

5. Велосипед сприяє зниженню перевантаженості доріг.

Згідно з даними Інституту транспорту в Техасі, «у транспортних заторах учасник руху проводить майже 40 годин на рік, Сполученим Штатам пробки обходиться більше 78 мільярдів доларів на рік. Щорічно в пробках витрачається даремно 2,9 мільярда галонів бензину ».

Є підстави вважати, що відмова невеликої кількості учасників руху від автомобілів на користь інших засобів пересування могла би значно зменшити завантаженість доріг. Коли дорожня мережа працює в повну потужність, додавання або вихід з руху навіть одного транспортного засобу, надає непропорційний вплив на всю систему. У міських районах, де автомобілісти і велосипедисти пересуваються на однаковій швидкості, велосипедні доріжки можуть вмістити в 7-12 разів більше людей на метр ділянки на годину, ніж автомобільні траси. Також велосипеди менше псують дорожнє покриття.

Ці причини виправдовують витрати на велосипедні об’єкти. Наприклад, американська Модель планування велоінфраструктури припускає, що інвестиції держави в розмірі 16 521 долара окупляться появою всього одного нового велосипедиста, що користується байком три рази на тиждень протягом 30 років. За допомогою належних капіталовкладень можна збільшити частку поїздок на велосипеді і навіть прийти до економічної вигоди. Результати дослідження, що торкнулося 33 великих міста США показали, що кожен додатковий кілометр велосипедної доріжки пов’язаний із збільшенням приблизно на 1% частки ділових поїздок на велосипеді.

Було б чудово, якби в Україні проводилися аналогічні дослідження, але поки що ми володіємо лише цифрами закордонної статистики. У будь-якому випадку можна зробити висновок, що велосипедна інфраструктура окуповується і сприяє економічному зростанню міста. Це саме те, що муніципальні ради наших міст повинні взяти до уваги при розгляді та фінансуванні плану розвитку велосипедної інфраструктури.

Джерело: http://mobility.lviv.ua/5-prychyn-schob-investuvaty-u-rozvytok-velosypednoji-infrastruktury/

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *