Фонд Рокфеллера вирішив позбавитися від нафтових активів

Спадкоємці сім’ї Рокфеллерів, які розбагатіли на нафті, мають намір продати свої активи, пов’язані з вуглецевими видами палива, і вкласти кошти в екологічно чисту енергію.

Представники Фонду братів Рокфеллерів оголосили про це в понеділок, напередодні відкриття одноденного саміту ООН з питань зміни клімату, який відбудеться 23 вересня в Нью-Йорку, повідомляє BBC News.

Повідомляють, що наразі фонд збереже близько 6% активів, як інвестиції у видобуток вугілля й нафти, проте з часом ці вкладення будуть зведені до нуля.

«Збереження здорової планети є нашим моральним обов’язком», – заявила прапраправнучка Джона Рокфеллера Валері Рокфеллер Уейн, яка є одним з членів правління фонду.

Разом з Фондом братів Рокфеллерів в альянс інвесторів, які вирішили позбавитися від вкладів у викопні види палива на загальну суму понад $50 млрд, увійшли 180 організацій і 650 приватних осіб. На цей крок вони пішли в рамках міжнародної ініціативи Global Divest-Invest, яку кілька років тому придумали американські студенти, повідомляє The New York Times.

Global Divest-Invest – це економічна платформа, за допомогою якої можна вивести свої активи з галузей, пов’язаних з «брудними» корисними копалинами, а потім вкласти їх в екологічно чисті проекти. З початку 2014 обсяг інвестицій, які фонди, релігійні організації та університети вирішили перевести в екологічно чисті проекти, подвоївся.

Директор Фонду братів Рокфеллерів Стівен Хайнц заявив, що виведення коштів з галузей, пов’язаних з корисними копалинами, і інвестуванням їх в інші види енергії відповідає баченню нафтового магната Джона Рокфеллера.

«Ми переконані, що, якби він сьогодні був живий сьогодні, то, як відповідальний бізнесмен, який дбає про майбутнє, він припинив би бізнес, пов’язаний з корисними копалинами, і вклав би кошти в поновлювані джерела енергії», – заявив Хайнц.

Фонд братів Рокфеллерів був заснований синами Джона Рокфеллера в 1940 році. До 31 липня 2014 сума активів фонду оцінювалася в $860 млн.

Зазначимо, що сьогодні, 23 вересня, в рамках Генасамблеї ООН відбудеться одноденний саміт з питань зміни клімату, в якому візьмуть участь глави держав і урядів 125 країн. Це буде перша подібна конференція такого високого рівня після копенгагенської зустрічі у 2009 році, яка, як відомо, закінчилася провалом.

Минулої неділі у всьому світі пройшли марші на захист клімату, учасники яких вимагають прийняття термінових заходів для боротьби з глобальним потеплінням.

http://zaxid.net/news/showNews.do?fond_rokfellera_virishiv_pozbavitisya_vid_naftovih_aktiviv&objectId=1323429

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *