Ухвалено розпорядження про заборону спалювання листя в області

_1_14145823091582-348A

Таке питання обговорювалось під час прес-конференції за участі в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА Руслана Стрільця, голови обласної громадської екологічної ради Олексія Ангурця та заступника міського голови Вадима Шебанова.

Восени несвідомі громадяни починають палити опале листя, не розуміючи всієї шкоди від цього. Руслан Стрілець нагадав, що такий дим містить велику кількість небезпечних речовин. Вони мають негативні наслідки не лише для здоров’я людей, а й для екосистеми в цілому. Також він зауважив, що такі дії заборонені та караються штрафом. Для звичайних громадян – від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, для посадових осіб – від 70 до 100.

Не можна просто заборонити людям палити листя. Треба запропонувати їм альтернативу. Таку думку під час прес-конференції висловив Вадим Шебанов. Він зазначив, що опале листя – це новий ринок, на якому можна заробляти гроші. Після певної переробки їх можна використовувати і в сільському господарстві, як добриво, і як паливо для твердопаливних котлів. 

Поки немає бізнесменів, які зацікавились би такою пропозицією та розпочали активні дії, треба відповідально ставитися до ситуації. На цьому наголосив Олексій Ангурець. Листя повинно збиратися, розміщуватись біля сміттєвих баків та вивозитися на звалища.

http://www.adm.dp.ua/OBLADM/obldp.nsf/document.xsp?id=31279BF6F68F4E92C2257D7B004461D0

 

Нижче подано текст розпорядження голови ОДА щодо недопущення спалювання листя та решток в області:

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
голови обласної державної адміністрації
від 20.10.2014 № Р-595/0/3-14

Про недопущення спалювання 
листя, залишків сухої рослинності
та побутових відходів 
у Дніпропетровській області

Керуючись законами України “Про місцеві державні адміністрації”, “Про охорону атмосферного повітря”, “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про рослинний світ”, відповідно до Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 2011 року № 145, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 05 квітня 2011 року за № 457/19195, з метою недопущення спалювання листя, залишків сухої рослинності та побутових відходів у Дніпропетровській області:

1. Зобов’язати голів райдержадміністрацій та рекомендувати міським головам: 
посилити контроль та забезпечити виконання заходів із запобігання спалювання листя, залишків сухої рослинності, побутових відходів на території Дніпропетровської області;
забезпечити своєчасне санітарне очищення території області та недопущення накопичення листя, залишків сухої рослинності, побутових відходів;
визначити та підготувати місця на підпорядкованих територіях для листя, залишків сухої рослинності з метою мінімізації витрат на його утилізацію;
надати до департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації інформацію про результати проведеної роботи в термін до 20 грудня 2014 року.

2. Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації спільно з департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації організувати висвітлення інформації про санітарно-екологічний стан у Дніпропетровській області, негативні наслідки спалювання листя, залишків сухої рослинності та побутових відходів для здоров’я населення області та про адміністративну відповідальність за зазначений вид порушення.

3. Рекомендувати: 
1) Головному управлінню Держсанепідслужби у Дніпропетровській області, Державній екологічній інспекції у Дніпропетровській області, Головному управлінню МВС України в Дніпропетровській області, Головному управлінню ДСНС України у Дніпропетровській області:
забезпечити посилення контролю за дотриманням природоохоронного та санітарно-епідеміологічного законодавства стосовно спалювання листя, залишків сухої рослинності та побутових відходів у Дніпропетровській області;
організувати проведення рейдових заходів з метою виявлення, а також недопущення фактів спалювання листя, залишків сухої рослинності, побутових відходів та притягнення до адміністративної відповідальності;
надавати інформацію за результатами проведеної роботи до облдержадміністрації;
2) керівникам підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності тримати на постійному контролі санітарно-епідеміологічний стан власних та прилеглих територій, санітарно-захисних зон та не допускати спалювання листя, залишків сухої рослинності та побутових відходів.

4. Координацію роботи щодо виконання цього розпорядження покласти на департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації, контроль – на виконуючого обов’язки заступника голови облдержадміністрації Олійника С.В.

Голова облдержадміністрації _____________________І.В.КОЛОМОЙСЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *