Наші вулиці завузькі для велодоріжок?..

Велосипедом їхати небезпечно і повільно, несприятливий клімат, безліч спусків і підйомів, великі відстані – аргументи, які, здавалося б, свідчать не на користь велосипеда. Ще один міф – вузькі вулиці. Чи справді вони можуть стати на заваді створенню потужної велоінфраструктури? 

Фото: www.peopleforbikes.org

Існує переконання, що нідерландські міста будувалися з ширшими вулицями і тому там існує більше простору, ніж в інших країнах. Звичайно, це не відповідає дійсності. Якщо поглянути на таке старе місто, як, скажімо, Ассен (котрому понад 750 років), то можна побачити стільки ж вузьких вуличок, як і в будь-якому іншому старому місті в будь-якій іншій країні. Нові ширші вулиці в Нідерландах за шириною подібні до нових ширших вулиць будь-де. Різниця полягає у тому, як цей простір використовується за наших часів, а не у власне ширині вулиць.

На фото зверху зображена одна з вулиць в Ассені у 2014 році. Тут чітко видно, що на вулиці недостатньо простору для моторизованого транспорту. Поглянувши на такі вулиці, люди часто переконуються, що достатньо простору власне ніколи не існувало і що ця вулиця завжди так виглядала, як і сьогодні.

Однак це не зовсім так. У 1957 році ця ж сама вулиця мала зовсім інший вигляд. Це була доволі переповнена вулиця з асфальтованою дорогою, котрою в обох напрямках могли рухатися великі автомобілі. Хоча простір між будівлями здається невеликим, цього було достатньо для руху подібної завантаженості — за умови, що пішоходи мали перетинати вулицю лише у певних місцях і могли безпечно рухатися лише по одній стороні. Простору для безпечного велосипедного руху не було передбачено взагалі. Велосипедистам доводилося використовувати дорогу спільно з вантажівками, автобусами та автомобілями. Нині автобусний маршрут більше не проходить у цьому місці.

Центральна вулиця Асену в 1970-х. Тут також немає місця для велодоріжок. Були необхідні світлофори, щоб справлятися з автомобільним рухом на цьому відрізку.

Те, з чим мали справу голландські велосипедисти у 1950-х, сьогодні відбувається в багатьох інших містах світу.

Те ж саме місце в 2014. Більше немає потреби у світлофорах — автомобілі тепер не їздять цим шляхом.

Будь-який оглядач у Нідерландах 1950-х років міг би також зауважити, що на цій вулиці було «недостатньо місця» для велосмуги, тобто те ж саме обґрунтування, що люди висувають і сьогодні. І вони б мали рацію, якщо б вулицею постійно рухалася одна й та сама комбінація транспортних засобів, як це було в Ассені в 50-х.

Пішоходи затиснені на краю вулиці, у той час, як одинокий велосипедист чекає на зелене світло поряд з автомобілями.

Звідки ж узявся простір для пішоходів та велосипедистів? Прямо звідти, де раніше були автомобілі. Необхідна була друга революція на голландських вулицях, щоб змінити стан речей. Було прийняте рішення запровадити справжні зміни, і вони поширилися не лише на декілька вулиць, а на міста по всій країні. Транспортний рух був спрямований таким чином, щоб житлові райони та центри міст знову могли бути у розпорядженні людей.

Сьогодні: пішохідна вулиця відкрита для проїзду велосипедистів.

Варто поміркувати над тим фактом, що велосипедний рух у Нідерландах був у занепаді в період автомілецентризму. Трансформація вулиць змінила цю тенденцію у протилежному напрямку.

Зверніть увагу, як зручно та безпечно було їздити велосипедом вулицями Ассену в минулому та сьогодні:

1960-і. Головні шляхи однакові для автомобілів та велосипедистів.

Сьогодні: Відкритий для проїзду автомобілів, однак дуже не популярний шлях. Досі переповнений велосипедистами, однак більше немає світлофорів за рогом.

1940-і. Головне перехрестя, у даному випадку більш переповнене, ніж завжди через певну подію.

Сьогодні: гарне місце для того, щоб насолодитися напоєм. Велосипеди вільно курсують і це більше не автобусний маршрут.

1974: Центр Ассена був автостоянкою. Автостоянка була зазвичай переповненою.

Сьогодні: Центр Ассена – площа, що оснащена велопарковками та де проводяться заходи. Більше немає потреби у тому, щоб до цього місця вели дороги, на яких домінують автомобілі. Зверніть увагу на те, що маленьким дітям дозволено використовувати велосипед навіть у центрі міста.

Люди часто думають, що у голландських містах більше простору, ніж в інших країнах. Як видно на фото, це зовсім не так. Завдяки великомасштабному плануванню в Ассені та по всій країні вулиці отримали певне призначення на противагу хаотичному автомобільному руху. Моторизованим транспортним засобам не надавався пріоритет над іншими видами транспорту, а навпаки був проведений ретельний аналіз того, де рух моторизованого транспорту має бути дозволеним, а де обмеженим. Переповнені дороги й досі існують, однак раціональний дизайн перехресть зводить можливість конфліктів до мінімуму.

Вулиці, якими пересувалися пішоходи та велосипедисти, були трансформовані таким чином, щоб виключити рух автотранспортних засобів. Коли були збудовані кільцеві дороги, старі головні дороги стали приємними маршрутом для велосипедистів, а перехрестя майже завжди були відділеними.

Коли виникла потреба в новому маршруті, який би велосипедисти використовували, щоб дістатися до центру міста з нового передмістя, оригінальний прямий маршрут був відведений велосипедистам, у той час як автомобільний маршрут був пущений в об’їзд до світлофорів. Автомобільний рух у центрі міста тепер обмежений спеціальною системою одностороннього руху, звільнюючи таким чином колись переповнені вулиці для велосипедистів та пішоходів. Подібна мережа вулиць із одностороннім рухом існує і в житлових районах.

Біля магазинів влаштовують місця для паркування велосипедистів, у той час, як парковки для автомобілів є більшими за розміром та більш віддаленими.

Разом з розгалуженою мережею високоякісних велодоріжок, ці зміни призвели до майже 100% відділення велосипедного руху від автомобільного. Велосипедні маршрути в більшості випадків не перетинаються з автомобільними, завдяки чому знижується рівень шуму та небезпеки, а велосипедисти можуть використовувати найпряміший шлях та насолоджуватися найшвидшою поїздкою, — це те, що робить використання велосипеда надзвичайно привабливим для всього населення.

Звісно, не лише в Ассені, а в кожному нідерландському місті відбулися вищезгадані зміни, і вони виявилися успішними. Ніщо не стоїть на шляху інших країн створити подібні зміни, і щоб почати подібну трансформацію, не існує кращого часу, ніж сьогодні.

Переклад — Вікторія Мокряк, для АВК.

За матеріалами www.aviewfromthecyclepath.com

Всі фото – www.aviewfromthecyclepath.com 

http://avk.org.ua/2014/12/nashi-vulytsi-zavuzki-dlya-velodorizhok/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *