Нова “надія” на появу велодоріжок в Дніпропетровську

Презентація-ПРОГРАМА

У п’ятницю, 20 лютого 2015 року у Дніпропетровському міськвиконкомі під головування першого заступника міського голови, Крупського А. Ф., відбулася робоча нарада щодо проблем і питань реформування транспортної галузі міста.

Присутні були представники Управління капітального будівництва і комунального господарства, Департаменту транспорту та зв’язку, Управління по зв’язках з МВД, КП “Дніпроміськтранс”, КП “Дніпродорсервіс” та ін. Також були представники перевізників, що володіють автобусними маршрутами міста, громадські активісти та ініціативна група щодо розвитку велоінфраструктури у м. Дніпропетровську, в тому числі і представники ДОЕА “Зелений світ” / Друзі Землі України.

Вступне слово взяв перший заступник міського голови. Виступ був доволі яскравим та емоційним, жорсткій критиці піддавався стан громадського транспорту в місті, зокрема проблема зупинки автобусів поза стаціонарно обладнаними зупинками, озвучувалися плани щодо добудови незавершених об’єктів інфраструктури (надземний перехід через просп. ім. Газети “Правда”), облаштування нових світлофорних об’єктів на ряді перехресть, ремонтів дорожнього покриття і освітлення вулиць тощо.

Також були озвучені амбітні плани щодо реорганізації вуличної парковки в місті, зокрема наміри щодо озброєння польським досвідом в цьому питанні. “Не повинно бути припаркованих машин у правих смугах і поперек тротуарів без відповідної розмітки, знаків і обладнання для нормальної оплати парковки” – заявив заступник мера. На ряді магістралей є плани щодо реорганізації руху і облаштування смуг руху для громадського транспорту.

Загалом прозвучали доволі амбітні і прогресивні моменти щодо розвитку міської транспортної інфраструктури. Будемо бачити, чи будуть усі наміри дійсно втілені в життя, чи залишаться порожніми словами піару перед місцевими виборами, що пройдуть восени.

На порядку денному були питання щодо неналежного функціонування ряду автобусних маршрутів і типових хронічних проблем у сфері автобусних перевезень, зокрема: поганий технічний стан транспортних засобів, невиїзд належної кількості належного типу рухомого складу, невиконання вимоги режиму автобусного руху по зупинках тощо.

Піднімалися також питання щодо проведення поточних ремонтів дорожнього покриття вулиць і дворових проїздів (на цей рік запланована сума в 44 млн. грн. в бюджеті міста), розмітки і встановлення знаків (озвучено, що на наявні кошти з запланованих 80 тонн фарби можуть закупити лише 46, тому розмітка з’явиться лише на основних магістралях міста).

Презентація-ПРОГРАМА2

Окремо розглядалося питання впровадження в місті велосипедної інфраструктури, підняте ще давно ініціативною групою, куди входять ДОЕА “Зеленийй Світ”, Дніпропетровська федерація велоспорту, Дніпропетровський союз велосипедистів та ін. Юрій Лозовенко, активіст “Зеленого світу”, представив проект Програми розвитку велоінфраструктури м. Дніпропетровська до 2030 року, що включає декілька етапів і напрямів реалізації розвитку інфраструктури для велотранспорту, зокрема веломаршрути (велодоріжки, велосмуги тощо), організація велоруху на перехрестях, велопарковки і велопрокат.

Програма покликана створити безпечні умови для пересування містом на велосипедах, покращити безпеку пересування загалом, створити умови для сталої міської мобільності, знизити шкідливий вплив транспорту на міське середовище (затори, ДТП, небезпека руху, шум, вихлопи і т.п.), поліпшити інвестиційний і туристичний клімат міста. Очікується збільшення велосипедних поїздок до 5-7% від усіх видів пересувань до 2020 р. і до 15-25% до 2030 року.

Презентація-ПРОГРАМА3

Програма передбачає такі етапи:
– 1 етап до 2020 р., протягом якого в місті має з’явитися до 200 км веломаршрутів, прокладених економним способом без капітальних робіт – розміткою на проїзній частині і тротуарах, знаками, пониженням бордюрів, облаштуванням острівців безпеки, поточним ремонтом покриття доріг і тротуарів; первинна веломережа має зв’язати основні житлові райони між собою і з центром у найкоротший термін;

– 2 етап до 2025 р.,протягом якого мають шляхом капремонтів, реконструкцій і нового будівництва прокласти магістральну мережу веломаршрутів (270 км у 2-сторонньому обчисленні); переважно заміна первинних велосмуг велодоріжками на загальноміських магістралях, облаштування конструктивного відділення велодоріжок від тротуарів замість розмітки тощо;

– 3 етап до 2030 р., протягом якого має бути прокладена мережа веломаршрутів районного значення (226 км) – переважно велосмуги, спільний рух у смугах громадського транспорту та інші форми частково інтегрованого руху;

4 етап до 2030 р. (паралельно з попередніми) – заспокоєння руху на житлових і місцевих вулицях шляхом обмеження швидкості (до 20-30 км/год.) і транзитного руху автотранспорту, пріоритету руху пішоходів і велосипедистів над авто; також етап включає прокладку вело-пішохідних коротких маршрутів через балки, залізниці, автостради тощо для більшої зв’язності вуличної мережі;

Презентація-ПРОГРАМА4

При ремонтах і реконструкціях, а також новому будівництві Програма зобов’язує місто завжди враховувати умови для велоруху і включати в проект ту чи іншу форму велоруху в залежності від схеми веломережі незважаючи на етапність прокладки даного веломаршруту.

Також були презентовані приклади організації велоруху на перехрестях, зокрема проектні пропозиції по центральному проспекту, Центральному мосту (розв’язках), Набережній.

По результатах презентації проекту Програми перший заступник міського голови доручив відповідним управлінням і департаментам у стислий термін вивчити це питання, посприяти вдосконаленню і реєстрації проекту для подальшого ухвалення програми на сесії міськради у квітні. Також доручено в найкоротший строк вивчити питання можливості організації перших веломаршрутів бюджетним способом. Так, вже на наступну п’ятницю заплановано робочий об’їзд ряду міських вулиць для вивчення можливості і варіантів організації велоруху на них.

Поки висловлюємо стриманий оптимізм щодо намірів влади стосовно розвитку велоінфраструктури. Сподівання є, що хоча б на фоні передвиборної активності будуть досягнуті видимі результати і ми вже цього року побачимо перші справжні велодоріжки в Дніпропетровську.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *