Німці сприятимуть зеленій модернізації економіки України

Німці сприятимуть зеленій модернізації економіки України.  Дніпропетровщина – в числі головних партнерів

У Дніпропетровській обласній раді 12 березня відбулося засідання Комітету з питань зеленої економіки та реалізації стратегії розвитку області Конгресу регіонального розвитку Дніпропетровщини. Екологічна громадськість була представлена головою громадської екологічної ради при Дніпропетровській ОДА Олексієм Ангурцем.

Темою зустрічі був спільний проект з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). В засіданні взяв участь заступник Генерального консула ФРН Маттіас Кох.

Це перша зустріч, під час якої на регіональному рівні розглядали питання екологічної модернізації економіки України. Наш бізнес потрібно поступово адаптувати до вимог сучасності, щоб він був енергоефективним і витрачав менше природних ресурсів.

– Кризова економічна ситуація в Україні потребує докорінних та радикальних змін економічних пріоритетів. Ми маємо відмовлятися від ресурсоорієнтованих та енергоємних виробництв. У нашій країні вже існують науково-обгрунтовані пропозиції стосовно сталого розвитку. Спираючись на них, треба ухвалити управлінські рішення, які б сприяли розвитку зеленої економіки, – заявив на засіданні Комітету голова громадської екологічної ради при Дніпропетровській облдержадміністрації Олексій Ангурець.

Він вважає, що потрібно розвивати технологічно передовий бізнес, який використовує мінімум ресурсів та енергії. Зелене світло треба надати тим підприємцям, які включаться у процесс переробки всіх видів відходів та сприятимуть енергетичній незалежності нашої держави. Саме дрібний та середній бізнес найменше шкодить довкіллю й використовує мінімум ресурсів, особливо невідновлювальних (торф, вугілля, нафта, природний газ тощо).

На великих підприємствах екологи радять проводити модернізацію очисних споруд та виробничих ліній (згідно вимог законодавства ЄС).

Від Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) Україна може отримати цінний досвід «зеленої» модернізації економіки. У цьому процесі будуть задіяні не лише екологи та громадські організації, а й торгово-промислові палати, профільні Міністерства, обласні ради та ОДА, а також великі виробники і бізнес-асоціації. Почати можна з малого: з внесення необхідних коректив в обласну програму «Регіональна стратегія 2020».

Програма співпраці з Німеччиною буде діяти до березня 2017 року. Німецька сторона надаватиме консультації у сфері будівництва нового бізнесу та запрошуватиме українців на семінари з підвищення кваліфікації. Допомагати нашій державі будуть експерти у сфері корпоративної соціальної відповідальності та розвитку зелених технологій.

За два роки мають кардинально збільшитися інвестиції в зелені ресурсозберігаючі та енергоефективні технології. Вже наприкінці цього року, згідно з «Регіональною стратегією 2020», має поліпшитися бізнес-клімат в нашому регіоні та покращитися екологічне управління. Почне реально розвиватись альтернативна енергетика. І головне, вже до середини 2016 року буде розроблено і запроваджено європейську систему моніторингу стану довкілля.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *