Як в Осло відходи перетворюють у тепло, електроенергію та біопаливо

Переробляючи 30% сміття, столиця Норвегії виробляє 144 МВт теплової та електричної енергії, а також біопаливо для міських автобусів, повідомляє ua-energy.org.
Наразі в Осло побутовими та промисловими відходами займаються три заводи: Haraldrud і Klemetsrud – виробляють тепло і електроенергію, Romerike – біогаз та біодобрива. Місто здає тверді побутові відходи підприємству Haraldrud по 300 євро за тонну. В той же час для промисловців переробка відходів на Klemetsrud коштує 250-825 євро/тонна.
На заводі Haraldrud сміття потрапляє на конвеєрні лінії, а потім фільтрується через оптичні детектори. На першому етапі машина вибирає зелені та сині пакети, які норвежці наповнюють органічними і відповідно пластиковими відходами, та відсіює білі, у які збирають решту сміття. На другому етапі – відділяють органіку від пластику, який пресують та відправляють на переробку у Німеччину і Швецію. Якщо у синьому пакеті, наприклад,  будуть харчові відходи, сортувальна лінія не пропустить його за вагою.
3.jpg
Сміття, яке не потрапило ні до зелених, ні до синіх контейнерів, завод спалює при температурі понад 850°C, виробляючи електрику та обігріваючи 84 тис. будинків у Осло. Виходячи із заводу вода має температуру 95-120°C, а з міста вона повертається з температурою 55-62°C. Підприємство використовує фізичні та хімічні фільтри, рештки-метали переробляє, а попіл піддає захороненню.
Вироблена на сміттепероробних підприємствах електрика та тепло продаються столиці за низькими цінами, тому що місто є власником потужностей. Так, у 2012 році за тепло і електроенергію в Осло платили по 0,2-0,26 крони або 0,02 євро за 1 кВт-год.
За рік Haraldrud здатен виробляти 250 ГВт-год електрики і тепла, Klemetsrud – 590 ГВт-год. Наразі сумарна потужність двох підприємств складає 144 МВт.
Для виробництва біогазу харчові відходи на заводі Romerike заливають водою, вимиваючи легкі елементи (пластик), потім стерилізують при температурі у 130°C, далі піддають обробці бактеріальними культурами у спеціальних контейнерах.
5.jpg
Сирий біогаз, який містить до 35% СО2, додатково очищується і охолоджується до 166°C. Примітно, що у 2013 році з 7300 тонн відходів у Осло виробили 1,16 млн кубометрів біогазу (22,8 тис кубометрів стисненого), що забезпечило пальним 135 автобусів муніципалітету.
Як зазначають у Haraldrud, проект поки не окупився – доходу вистачає тільки на покриття операційних витрат і амортизацію. Однак Осло планує розширювати потужності, аби переробляти близько 50% сміття. Очевидно здоров’я норвежців і чисте довкілля важливіші.

http://ecotown.com.ua/news/YAk-v-Oslo-vidkhody-peretvoryuyut-u-teplo-elektroenerhiyu-ta-biopalyvo/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *