Заява ДОЕА Зелений Світ/Друзі Землі України з приводу намагань відсторонити керівництво Дніпропетровської ОДА

zsfoe

Дніпропетровщина славетна не тільки знаковими політиками та бізнесменами, а також потужним екологічним рухом. Промисловий, антропогенно навантажений регіон, який досі не зміг позбутися наслідків радянської виробничої гігантоманії, став колискою багатьох громадських діячів та експертів у сфері охорони навколишнього природного середовища та екології.

Участь у розробці міжнародного екологічного законодавства, наукові розробки в сфері сталого розвитку, успішні громадські кампанії проти ГМО та проти видобутку сланцевого газу — це лише невеликі приклади діяльності дніпропетровських екологів.

Майже рік тому стурбованість екологічною проблематикою області несподівано призвела до створення громадської екологічної ради при ОДА. Новий голова обласної адміністрації Ігор Коломойський погодився, що екологічна тематика має бути в перших рядках порядку денного обласної влади.

Пізніше почалася відкрита війна з сепаратистами, Дніпропетровськ став уособленням нічних кошмарів для Кремля, а Коломойський — ворогом номер один для російського “реконструктора імперії”. Багато ж екологів зрозуміло, що захист власної домівки є найвищою формою пацифізму.

Але навіть коли було дуже важко і страшно, ми розуміли, що майбутнього без турботи про довкілля в нашої країни немає. І ми разом з керівництвом області давали “чорні мітки” Придніпровській ТЕС, займалися розбудовою заповідників, боролися проти підпалів листя, планували екологічну програму на наступне десятиріччя…

Наша думка не завжди збігається, ми дискутуємо один з одним, часом не погоджуємося з позицією керманичів області. Але головне — ми спілкуємося на рівних. Влада і громадськість є зараз партнерами, вперше в Україні. Наш світ не є світом ідеальних людей, але зараз люди, які очолюють Дніпропетровську область, знаходяться на своїх місцях. Через певний час, можливо, ми поміняємося місцями і будемо ухвалювати такі ж важкі рішення, які вимушені приймати вони зараз. Головне пам’ятати, що найкраща риса справжньої людини — це відповідальність за свої слова та вчинки. Ця риса, безумовно, притаманна команді голови ОДА Ігоря Коломойського.

В обставинах які склалися ми закликаємо припинити внутрішні чвари, згадати про реальних ворогів і засукавши рукави продовжити будувати нову Україну, вільну, здорову та комфортну для проживання.

Голова громадської екологічної ради при Дніпропетровській ОДА,

директор ДОЕА Зелений Світ/Друзі Землі України

Ангурець О.В.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *