Воду Дніпропетровська – під громадський контроль

Широко відомо, що питна вода, яку п’ють мешканці Дніпропетровська і більшості територій області, може бути названа питною лише умовно. Очищення стоків також далеке від бажаного. За даними департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА, якість очищення стічних вод в цілому незадовільна. Низка показників перевищує нормативи гранично допустимих скидів (ГДС) і не дозволяє назвати стічні води «нормативно-очищеними».

Яскраві приклади перевищення нормативів ГДС деякими комунальними підприємствами області, відповідальним за водозабезпечення:

– КП «Дніпроводоканал» (м. Дніпропетровськ) – перевищення за сухим залишком, хлоридами, амонійним азотом та фосфатами;

– КВП ДМР «Міськводоканал» (м. Дніпродзержинськ) – за фосфатами;

– КП «Павлоградводоканал» – за завислими речовинами, нафтопродуктами, нітратами, фосфатами та амонійним азотом;

– ДМП ВКГ «Дніпро – Західний Донбас» – за цинком;

– КП «Жовтоводський водоканал» – за загальним залізом і нітратами;

– КП «Марганецьке ВУВКГ» ДОР – за фосфатами;

– КП «Нікопольське ВУВКГ» НМР – за фосфатами;

– МКП «Орджонікідзевське ВУВКГ» – за нітратами та фосфатами.

Проблеми з водою неодноразово обговорювалися на засіданнях громадської екологічної ради. В результаті було вирішено створити Комісію з розробки пропозицій по поліпшенню ситуації у сфері водопідготовки, забезпечення питною водою належної якості та очищення господарчо-побутових стічних вод в Дніпропетровській області. Активісти вирішили розпочати з перевірки діяльності КП «Дніпроводоканал» та розробили програму перевірки підприємства.

Головними питаннями, які цікавлять громадських активістів, є реальна якість води та стоків, структура формування тарифу на питну воду, дані про планові ремонти та інформація про тендери на закупівлю витратних матеріалів для водопідготовки та очищення стоків.

З цією метою ще у листопаді 2014 року було написано звернення до керівника «Дніпроводоканалу» Костянтина Орла. Відповіді тоді отримано не було. Повторне звернення було направлено 12 березня 2015 року. Цього разу надійшов лист від в.о. директора Геннадія Деменіна (текст відповіді додається). Зараз експерти та активісти громадської ради працюють над отриманими даними.

Пропонуємо всім, хто хоче долучитися до обробки інформації, зробити це і особисто взяти участь у громадському контролі діяльності комунального підприємства “Дніпроводоканал”.

Відповідь в.о. директора КП “Дніпроводоканал”:

https://drive.google.com/file/d/0BwV8RpPUSxUUT2tRUkI2YUtVWkFPX2JIVWUzM0hVYTFlYy1F/view?usp=sharing

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *