Програма підтримки «зеленої» модернізації української економіки

Новини, випуск 1, березень 2015 р.

Концепції «зеленої економіки» та »зеленого зростання» привертають до себе значну увагу протягом кількох останніх років.

Розуміння зеленої економіки з боку ГІЦ відповідає визначенню Програми ООН по навколишньому середовищу (ЮНЕП): ”Зелена економіка підвищує рівень добробуту громадян та соціальної справедливості завдяки суттєвому зниженню ризиків для навколишнього середовища та екологічної небезпеки. У своєму найпростішому вираженні, зелена економіка є низьковуглецевою, ресурсоефективною та соціально інклюзивною”.

GIZ підтримує процес трансформації країн-партнерів на шляху до зеленої економіки через посилення потенціалу громадян та установ і надання консультаційної підтримки щодо розробки процесів імплементації.

Програма підтримки зеленої модернізації української економіки сприяє диверсифікації економіки України з урахуванням екологічних аспектів.

На національному рівні Програма надає консультаційну підтримку Міністерству економічного розвитку та торгівлі з розробки, координації та імплементації національної стратегії модернізації економіки та з розвитку екологічно свідомого бізнесу.

На регіональному рівні Програма надає підтримку у створенні платформ за участі багатьох суб’єктів, які повинні сприяти діалогу з питань енерго- та ресурсоефективності бізнесу, а також з питань розробки та імплементації сталих регіональних стратегій.

На мікрорівні Програма надає консультаційну підтримку приватним провайдерам послуг, які бажають розширити перелік своїх послуг та підвищити їх якість у сфері енерго- та ресурсоефективності.

Що Програмі вдалося досягти до цього часу?

На національному рівні: Програму було представлено Міністерству економічного розвитку та торгівлі 3 листопада 2014 р. Реакція Міністерства була дуже позитивною, внесок Програми у підтримку трансформації економіки України було оцінено належним чином.

Під час зустрічі було досягнуто домовленості про створення внутрішньої робочої групи як постійного органу, що керуватиме імплементацією Програми відповідно до розпорядження, яке має бути підписане Міністром.

Представники Програми провели двосторонні зустрічі та домовилися про співпрацю з ключовими структурами на національному рівні, до яких належать ТПП України, Мережа Глобального Договору України (GCN), Центр розвитку корпоративної соціальної відповідальності (CSR), Центр ресурсоефективного та чистого виробництва (RECPC), Міжнародна Торгівельна Палата, а також Спілка малих, середніх та приватизованих підприємств. Було підписано меморандум про порозуміння з GCN.

Також підготовлено меморандуми про порозуміння з ТПП України, Центром CSR, Центром підтримки ресурсоефективного та чистого виробництва, які повинні бути підписані у квітні 2015 р.

На регіональному рівні: у Дніпропетровську досягнуто домовленості співпрацювати за двома напрямками: 1)заснування та підтримка діалогу між місцевою владою, бізнесом та громадянським суспільством з питань енерго- та ресурсоефективного менеджменту; 2) підтримка провайдерів бізнес-послуг, які прагнуть підвищити якість своєї роботи у сфері енерго- та ресурсоефективності.

20 лютого 2015 р. було підписано угоду про співпрацю між Програмою та Дніпропетровською ТПП. Сторони визначили та розподілили обов’язки, розглянули питання залучення експерта з Німеччини до роботи ТПП з метою підвищення якості послуг для бізнесу, а також вирішили створити робочу групу для співпраці з експертом.

12 березня 2015 р. у Дніпропетровську, спільно з Дніпропетровською обласною радою, відбулося перше засідання Комітету з питань зеленої економіки та реалізації стратегії регіонального розвитку.

Під час засідання Програму було представлено членам Комітету, були обговорені завдання та основні обов’язки сторін, а також було розроблено та затверджено проект поетапного плану діяльності, який повинен стати основою для подальшої розробки пропозицій до операційного плану.

Назва проекту: Програма підтримки «зеленої» модернізації української економіки

За дорученням:  Федеральне Міністерство економічної співпраці та розвитку (BMZ)

Стратегічний партнер:  Міністерство України з економічного розвитку та торгівлі

Тривалість: лютий 2014 – березень 2017

Оригінал: https://drive.google.com/file/d/0BwV8RpPUSxUURXRVdC1VVVFYdmVoUG5nYndVaFBMRUhjczhz/view?usp=sharing

 

Шановні партнери та колеги!

Перший інформаційний бюлетень Програми сприяння зеленій модернізації української економіки (GIZ) до Вашої уваги у додатку.

Якщо Ви не хочете отримувати цей бюлетень, будь ласка, напишіть короткий е-мейл на адресу: Tatjana.Anischuk@giz.de

З повагою,

Команда Програми зеленої економіки GIZ

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *