Зелена модернізація економіки в умовах сучасної України

8 листопада 2016 р. в Спейс Хабі пройшов тренінг для держслужбовців про особливості, перспективи та інструменти зеленої модернізації економіки в умовах сучасної України.

Зустріч розпочав Валерій Безус – заступник голови обласної ради по виконавчому апарату. Він наголосив на відкритості влади у впровадженні зелених технологій, допомозі у впровадженні цих заходів.

безус

Олексій Ангурець – координатор проекту, голова Ради ГО «Зелений світ – Друзі Землі» наголосив на важливості розвитку «зеленої» економіки, адже від цього залежить безпека України. Лише деверсифікація джерел надходження енергоносіїв може забезпечити країні можливість диктувати свої правила і виступати повноцінним гравцем на міжнародній арені. Це торкається як закордонних постачальників, так і монопольного використання якогось одного типу палива під крилом олігархів. Дуже небезпечно залежити лише від російського газу або лише вугільної теплогенерації. Другим важливим аспектом є значне зниження енергоємності виробництва та утримання будівель. Це дасть можливість використовувати власні енергоресурси і знизити їх імпорт.

олексій

Павло Хазан – депутат Дніпропетровської обласної ради, член постійної комісії обласної ради з питань екології та енергозбереження розповів про особливості розвитку відновлюваних джерел енергії у Дніпропетровській області у порівнянні з країнами Європи та США. Він підкреслив, що Україна і Дніпропетровська область мають дуже потужний потенціал розвитку сонячної та вітрової енергетики, але не використовують його. В Україні останні 10 років відсутня динаміка розвитку відновлюваних джерел енергії. В той самий час у Німеччині, яка має сходні кліматичні умови і площу, ці показники на декілька порядків вищі і продовжують збільшуватись. Також Павло Хазан зауважив, що розвиток підприємств відновлюваної енергетики є дуже важливим у аспекті створення нових робочих місць. Україна до 2020 року зобов’язалася довести рівень виробництва енергії із відновлюваних джерел до рівня 11%. Зараз на території Дніпропетровської області діє декілька обласних програм, які будуть сприяти підвищенню енергоефективності та розвитку відновлюваних джерел енергії. Контролювання виконання цих програм покладено зокрема на комісію з питань екології та енергозбереження.

хазан

Вячеслав Потапенко – директор ГО “Інститут зеленої економіки”, доктор економічних наук розповів про перешкоди, з якими стикаються українські компанії на шляху зеленої модернізації економіки та шляхи їх подолання.

потапенко

Олександр Скакальський – менеджер систем управління навколишнім середовищем, аудитор систем управління навколишнім середовищем впредставив цікавий аналіз основних перешкод на шляху впровадження принципів зеленої економіки саме з позицій місцевого самоврядування.

скакальський

дискусія

Руслан Стрілець – директор департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації у своїй доповіді розкрив важливість взаємодії влади, бізнесу та громадськості, підкріплені успішними прикладами роботи департаменту, а також дав цінні практичні поради учасникам тренінгу.

стрілець

Сергій Кучерявенко – віце-президент Дніпропетровської торгово-промислової палати розповів про створену інфраструктуру підтримки зеленого розвитку Дніпропетровської області.

кучерявенко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *