Відверто: про спил дерев та озеленення у Дніпрі

Рік іде плавно до завершення – усі установи традиційно підсумовують роботу, будують плани на наступний рік та завершують почате. Оскільки озелення та благоустрій міста – це те русло, де завжди діє потік, то за останні 9 місяців зроблено чимало. Якою була робота КП «Міськзеленбуду», що зроблено і що планується, особисто для Дніпрограду розповів директор комунального підприємства Юрій Фоменко.

Яку роботу було проведено цього року і на що найбільше звернули увагу?

«Міськзеленбуд» проробив велику і кропітку роботу щодо озеленення Дніпра, особливу увагу цьогоріч було звернено на райони, віддалені від центра міста. Протягом поточного року в місті висаджено 2,6 тис. дерев за кошт міста. Основні висадки проводили в проблемних місцях, тобто там, де цим давно ніхто вже не займався. Це такі райони як житлові масиви Північний, Придніпровськ, Парус та  інші. Наступного року плануємо відновлювати зелені насадження головними  вулицями міста.

zsfoe_zelenbud

Всесвітня організація охорони здоров’я ООН вважає, що для забезпечення оптимальної норми кисню на одного міського жителя потрібно 50 м² зелених насаджень. Скільки дерев припадає на одного жителя у нашому місті?

В нашому місті на одного жителя припадає  лише 14.4 м². Ми повинні збільшувати цей показник, але робити це з розумом та урахуванням сил в обслуговуванні. Адже велика кількість дерев, які були висаджені минулого року просто загинули, через те, що не всі дії були виконані технологічно правильно. Також варто звертати увагу на кліматичний фактор та специфіку регіону.

Які ж дерева найбільше підходять Дніпру?

За проведеними дослідженнями, основні породи дерев, які комфортно почуваються на Дніпропетровщині і не примхливі у догляді – це платани, липи, горобина звичайна, горобина скандинавська, катальпи, різні види кленів. При висадці дерев також звертаємо увагу на клімат через 20 – 30 років. Тож за висновками спеціалістів вже сьогодні ми припинили висадку каштанів та беріз – рослинні хвороби і жаркий клімат не дають їм повноцінно розвиватись.

Чи плануєте якісь масштабні проекти у майбутньому?

Важливим проектом, який плануємо виконати протягом 7-8 років, є заміна основної маси тополів на платанні дерева. Попри те, що ці дерева швидко ростуть і невибагливі у висадці, вони мають ряд суттєвих недоліків. Ці дерева псують тротуари кореневою системою, мають пух, що викликає алергію та є легкозаймистими, сухі гілки тополі від сильного вітру падають на машини, будинки, лінії електромереж та людей. Тому в пріоритет ставимо такі дерева як платани, клени, липи, катальпи та горобини. В цьому році вже розпочата така робота на Донецькому шосе – висаджено 170 платанів.

Чи беруть участь мешканці Дніпра у висадці дерев?

Я дуже вдячний небайдужим мешканцям, які долучаються до озеленення територій міста. Адже тільки цієї осені висаджено близько 900 дерев жителями Дніпра. Дякую дніпрянам, приємно бачити на власні очі та власному досвіді впевнюватися, що в місті є свідомі і небайдужі люди. Та сьогодні ми маємо дві категорії захисників навколишнього середовища. Перша – ті, які ніколи про себе не розкажуть, а мовчки в спеку візьмуть відерце води і поллють молоде дерево. Інші ж  зроблять мітинг, виб’ють  гранти, поставлять  відеоспостереження за помираючим деревцем, викладуть фото на сайтах, проллють сльози перед журналістами, звинуватять владу і підприємства, але ніколи не зроблять практичних дій, аби врятувати рослину, хіба що перед камерами.

Все частіше й частіше дніпряни не знають як надати оцінку діям комунальних служб чи невідомих осіб, які проводять роботи із зрізання дерев біля їхніх будинків. Часто виникають питання, якими нормативно-правовими актами врегульовано порядок зрізання зелених насаджень, як з’ясувати законність таких робіт, якими документами це підтверджується, до яких органів можна оскаржити дані дії. Тож, як відрізнити законний спил дерев від варварського?

В першу чергу слід враховувати, що зелені насадження є елементом об’єктів благоустрою населеного пункту. Видалення зелених насаджень може проводитися лише після висновку спеціальної комісії та отримання документу, який посвідчує право на проведення таких робіт.  За загальним правилом видалення зелених насаджень на будь-якій території відбувається на підставі ордера, який має бути на руках у робітників на ділянці. В місті також працює не тільки наші робітники. Райони укладають угоди з іншими підприємствами, котрі виконують такі роботи. Наші технічні засоби можна розрізнити по логотипу і напису КП “Міськзеленбуд”.

Який вид дерев найчастіше зрізають?

Практично  усі дерева, які КП «Міськзеленбуд» сьогодні спилює – це аварійний тополь.

У місті також ходять плітки, що тополі вирубують на дрова, як ви це прокоментуєте?

Якісна деревина на опалення заготовлюється навіть не в сотнях, а тисячах кубометрів при прорідженні лісопосадок в сільських районах. В основному це акація. Міські аварійні тополі цій деревині не конкуренти.

Яка ситуація з амброзією у Дніпрі? Як Ви з нею боритесь?

Цьогоріч підприємство пильну увагу приділило ще й знищенню амброзії. Проте місту необхідна програма по боротьбі з карантинними рослинами, яка буде складена вузькопрофільними фахівцями. Завдяки департаменту благоустрою та інфраструктури міськради правильно спланована робота по боротьбі з цією карантинною рослиною. На закріплених територіях за комунальним підприємством амброзія регулярно скошувалась. Наступного року спробуємо окрім механічного способу боротьби й інші.

Куди звертатися тим, хто хоче посадити дерево або ж навпаки прибрати аварійне?

Усім бажаючим, хто хоче висадити дерева рекомендовано звернутися до підприємства «Міськзеленбуд», адже важливо зробити це технологічно правильно: обрати правильне дерево та місце, де в майбутньому не будуть проходити будівельні роботи. Щодо спилу аварійних дерев звертайтеся на  гарячу лінію міськради або в департамент благоустрою та інфраструктури Дніпропетровської міської ради.

Автор: Дарина ТВАРА

ДНІПРОГРАД

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *