Представники бізнесу взяли участь у тренінгу із зеленої модернізації

Сьогодні у Дніпропетровській торгово-промисловій палаті зібралися представники бізнесу – від невеликих компаній до крупних промислових підприємств, щоб взяти участь у тренінгу “Зелена модернізація економіки. Перспективи для бізнесу”.

Захід було організовано громадською організацією «Зелений Світ – Друзі Землі» в рамках реалізації «Програми сприяння зеленій модернізації української економіки» за підтримки німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, що діє за дорученням Уряду Німеччини. Партнерами проекту є Дніпропетровська обласна рада та Дніпропетровська облдержадміністрація. Захід завершив серію тренінгів, в яких взяли участь представники бізнесу, держслужбовці та депутати місцевих рад.

Першим привітав учасників тренінгу генеральний консул генерального консульства Німеччини в м. Донецьк Вольфґанґ Мьоссінґер. Він підкреслив важливість того, що в рамках програми співпрацюють громадськість і бізнес, та побажав учасникам плідної праці на шляху розвитку зеленої економіки в Україні і Дніпропетровській області.

IMG_0454

Олексій Ангурець, координатор проекту та голова ГО “Зелений світ – Друзі Землі” підкреслив важливість створення основи для подальшого руху вперед у зеленій модернізації підприємств області. На його думку, Україна має всі можливості для переходу до нового технологічного укладу, до якого прямує Європа і світ. І лише від нас залежить, чи буде цей перехід успішно здійснено.

16707208_1017064041770432_1339618214662390257_o

Також з вітальним словом від Дніпропетровської обласної ради виступив депутат Дніпропетровської обласної ради Павло Хазан. Він ознайомив учасників тренінгу з програмними документами у сфері екології, прийнятими на рівні області, і закликав долучатися до взаємодії з обласною радою по всім необхідним питанням.

У своїй доповіді Павло Хазан розповів про стан і перспективи розвитку альтернативних джерел енергії в Дніпропетровській області. Він зазначив, що людство спостерігає великі техногенні катастрофи (аварії на Чорнобильській АЕС та Фукусімі) і це спонукає видобувати енергію іншими шляхами – з відновлюваних джерел і без нанесення шкоди довкіллю. Завдяки зеленому тарифу і кредитуванню встановлення відновлюваних джерел енергії є економічно доцільним і має великі перспективи.

IMG_0466

Олександр Скакальський, менеджер систем управління навколишнім середовищем, аудитор систем управління навколишнім середовищем розповів про базові принципи зеленої економіки та презентував аналіз опитування, проведеного на початку проекту серед представників підприємств щодо проблем розвитку зеленої економіки. Максим Стець, головний технолог компанії ГТМ-ЛТД навів конкретний приклад існуючих в Дніпропетровській області технологій утилізації відходів. Руслан Стрілець, директор департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адмніністрації розповів учасникам тренінгу про взаємодію бізнесу і влади. Він підкреслив, що така взаємодія можлива лише за участі і контролю з боку громадськості, адже без цієї складової така взаємодія є корупцією. Сергій Кучерявенко, віце-президент Дніпропетровської торгово-промислової палати презентував один з основних інструментів впровадження зелених рішень для бізнесу – комітет провайдерів зелених послуг, створений на базі торгово-промислової палати за підтримки GIZ. До складу комітету входять експерти, які надають послуги аудиту підприємств, розробки програм енергоефективності, консультування по різним аспектам зеленої модернізації.

Захід був достатньо масовим, після кожної доповіді учасники активно задавали питання доповідачам, дискутували один з одним та обмінювалися контактами.

IMG_0468

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *