Мільйони яєць, вилучених з європейських полиць, можуть бути токсичними

Мільйони яєць, вилучених з європейських полиць, можуть бути токсичними

Https://www.theguardian.com/world/2017/aug/03/eggs-removed-from-european-shelves-over-toxicity-fears-fipronil
Нагадаємо, у Німеччині, Нідерландах та Бельгії розслідування показало високий рівень інсектициду.

Мільйони яєць вилучаються з магазинів та складських приміщень у Німеччині, Нідерландах та Бельгії, після того, як було встановлено, що вони містять високий рівень токсичного інсектициду, який забороняється використовувати у виробництві продуктів харчування для споживання людьми.

Близько 180 фермерських господарств у Нідерландах були тимчасово закриті, і розпочато кримінальне розслідування, оскільки органи влади прагнуть побачити реальні масштаби проблеми. На цьому тижні з кордону з Нідерландами було відкликано близько мільйона яєць, призначених для Німеччини.

Випробування курчат, крові та яєць показали високий рівень інсектициду фіпроніл, який є загальним інгредієнтом ветеринарних препаратів для позбавлення від бліх, вошей і кліщів, але заборонено використовувати для лікування тварин, призначених для споживання людьми.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, високотоксична речовина може пошкодити печінку, щитовидну залози та нирки, якщо використовувати ії у великій кількості.

Як повідомляється, бельгійські прокурори розглядають список клієнтів двох компаній у Фландрії, які спеціалізуються на виробництві та постачанні протигрибкових агентів. Є побоювання, що інсектицид, який легально використовувався для підтримки курчат, був об’єднаний з незаконним речовиною для підвищення його ефективності.

Голландська щоденна газета De Volkskrant повідомила, що нелегальна суміш використовувалася на фермах у Нідерландах більше року. Голландська рада з безпеки харчових продуктів та продуктів харчування, NVWA, повідомила газеті, що неясно, чи було продано забрудненим яйцям клієнти за цей період. “У нас немає способу перевірки, оскільки яйця були з’їдені”, – заявив прес-секретар.

У понеділок NVWA попередив споживачів, що одна партія яєць “мала такий підвищений рівень фіпронілу, що їх споживання може становити серйозний ризик для здоров’я людей”. Вони радили дітям не їсти яйця з щонайменш 27 інших ферм.

Масштаб скандалу з часом розширився. “Ми як і раніше оцінюємо кількість ферм, на які постраждали, і аналіз 600 зразків все ще триває”, – заявив прес-секретар NWVA.

Зіткнувшись із перспективою великих втрат, птахофабрики звернули увагу на причетні компанії. Ерік Хубер з Голландської сільськогосподарської та садівничої асоціації повідомив нідерландським телекомпаніям, що вони “змішують незаконну речовину з юридичною, щоб підвищити ефективність”.
У Нідерландах майже 1000 фермерських господарств, які виробляють овочів, виробляють 11 млрд. Яєць на рік, з яких більше половини експортується, переважно до Німеччини.

 

 

За матеріалами

https://www.theguardian.com/world/2017/aug/03/eggs-removed-from-european-shelves-over-toxicity-fears-fipronil

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *