Нові генетично модифіковані культури різко збільшать використання токсичних пестицидів, “ймовірних канцерогенів для людини”

soybeans-ready-for-harvest_07918 Біотехнологічна промисловість урочисто відкрила нову еру пестицидів у сільському господарстві.

Міністерство сільського господарства США негласно затвердило першу з нового покоління ГМ-культур, стійких до більш токсичних гербіцидів. Першою культурою, що пройшла низьку регуляторну планку, стала соя Байєр, генетично модифікована, щоб витримувати пряме застосування гербіциду ізоксафлутолу (ІФТ), який згідно Управлінню з охорони навколишнього середовища є “ймовірним канцерогеном для людини”.

Центр з безпеки харчових продуктів прогнозує принаймні чотирьохразове зростання рівня національного використання цього токсичного гербіциду і безліч проблем, пов’язаних зі здоров’ям людини і шкодою навколишньому середовищу завдяки новій ГМ-сої.

“Нова ГМ-соя Байєр представляє наступну хвилю в галузі сільськогосподарської біотехнології – це культура, яка різко збільшить використання і залежність фермерів від токсичних гербіцидів”, каже Білл Фриз, науково-політичний аналітик Центру з безпеки харчових продуктів.

Управління з охорони навколишнього середовища визначило ІФТ як “ймовірний канцероген для людини” на основі випробувань на щурах, у яких він викликав пухлини у печінці і щитовидній залозі. ІФТ і його основний продукт розпаду зберігаються в поверхневих водах, і, незважаючи на обмежене використання в даний час, часто виявляються у зразках тестування. Він також токсичний для водних організмів, диких рослин і важливих сільськогосподарських культур (наприклад, овочів).

Перше покоління ГМ-культур, таких як “Roundup Ready” компанії Монсанто, є стійким до гербіциду гліфосату. Стрімке зростання використання гліфосату знищило біологічне різноманіття на полях, наприклад, майже знищивши молочай і сприяючи тим самим різкому зниженню чисельності популяції метелика монарх. Використання гліфосату також викликало епідемію гліфосат-стійких бур’янів, які зростають зараз приблизно на половині фермерських полів.

“Байєр та інші біотехнологічні компанії в даний час готуються представити цілий ряд ГМ-культур “нового покоління”, стійких до більш токсичних гербіцидів, як “рішення” проблеми стійких бур’янів. Але їх ефект буде генерувати ще більш бур’янів, стійких до декількох гербіцидів одночасно”, каже Фриз.

Компанія “Dow AgroSciences” очікує зараз схвалення ГМ кукурудзи та сої, стійких до гербіциду 2,4-D. 2,4-D є одним з найстаріших гербіцидів, введених в експлуатацію в 1940 році. Він входив до “Агенту Оранж”, який використовували під час війни у В’єтнамі, і пов’язувався вченими-медиками з фатальними випадками раку імунної системи у фермерів, поряд з іншими несприятливими впливами.

“Не слухайте галас промисловості,” робить висновок Фриз. “Біотехнологія означає токсичне, нестійке сільське господарство. Ми повинні розвивати наше сільське господарство від застарілих, сприяючих використанню пестицидів ГМ-культур, в бік передових агроекологічних методів управління бур’янами замість їх викорінення. Органічне сільське господарство – це один шлях, інший – маловитратні системи, які мінімізують використання пестицидів.”

 

За матеріалами Center For Food Safety

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *