Дніпроазот призупинив роботу

В прямому ефірі 51 каналу Олексій Ангурець розповів про рідкий хлор та необхідність очищення води.

Підприємство “Дніпроазот”, який є монополістом у виробництві рідкого хлору, що використовують водоканали для знезараження питної води, попередило, що припиняє поставки та зупиняє виробництво рідкого хлору. Рідкий хлор необхідний для знезараження води від різних шкідливих бактерій, проте є і багато інших варіантів очищення води, які не використовують в Україні. Замість рідкого хлору можна використовувати озонування води для первинної дезинфекції, оборобку ультрафіолетом, яка практично не утворює побічних продуктів та іонізацію.

23 жовтня 2000 року ЄС прийняли Директиву про встановлення рамок діяльності Співтовариства у сфері водної політики (надалі ВРД). Підписання Угоди про асоціацію між Україною, Європейським Союзом та його державами-членами, що відбулося 2014 р., зобов’язує Україну запроваджувати європейські стандарти у різних сферах суспільного життя, включаючи сферу управління водними ресурсами, їхньої охорони вод та боротьби із забрудненням вод. Особливість ВРД полягає у тому, що вона закріплює райони річкових басейнів, визначені не відповідно до адміністративних чи політичних кордонів, а згідно з межами річкового басейну як природного гідрографічного цілісного об’єкту.

У Європі чи не найкращі показники щодо очищення питної води мають Німеччина та Франція, в процесі очищення хлор там майже не застосовується. На очисних станціях вода збагачується киснем, що дозволяє абсорбувати з неї залізо та марганець, потім вода проходить через фільтри з піску, а 94% відпрацьованої води проходить очистку згідно з найвищими вимогами Директив ЄС. Наприклад, у Франції 75% водопостачання та 50% каналізації перебувають у приватній власності. Держава лише встановлює стандарти якості води та контролює їх. Вода обробляється озоном, проходить через піщані та вугільні фільтри. А для збереження водопровідної системи застосовується ортофосфатна кислота, яка покриває плівкою труби зсередини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *