Початок найбільшого знесення греблі в Європі

Річка Селуне, Нормандія, Франція – Перший історичний прорив для річок Європи був зроблений сьогодні на висоті 36 метрів Везіньс – початок найбільшого знесення греблі в Європі.

Ця знакова подія є частиною довгострокового проекту по звільненню річки Селуне, а також повернення лосося, вугрів та інших тварин до річки та знаменитої бухти Мон-Сен-Мішель – всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та однієї з головних місць Європи. туристичні визначні пам’ятки.

Уздовж річки Селуне в Нормандії, знесення двох застарілих дамб у наступні два роки – Везіни і Ла Рош Куі Бойт – відкриють 90 км річки, покращуючи якість води, дозволяючи міграційному лососю повернутися до свого стародавнього нересту землі та приносячи користь людям і природі вздовж річки.

«Видалення греблі Везіньс є свідченням революції в ставленні Європи до її річок: замість створення нових гребель, країни відновлюють здорові річки і повертають біорізноманіття», – говорить Роберто Еппл, президент Європейської річкової мережі. “Природа може відновитись надзвичайно швидко, коли дамби видалені, і я з нетерпінням чекаю повернення лосося Мон Сен-Мішель і нересту в верхів’ї Селуни, адже востаннє він там був коли мої дідусі були молоді.”

Історично, річка Селуна була домом для лосося, який випливав з гирла річки, біля Мон-Сен-Мішель, вгору за течією до спарювання і відкладання яєць. Однак будівництво цих двох гребель зупинило міграцію лосося, що фактично зупинило їх рекреаційний та комерційний урожай, коли він зник. Знесення цих дамб допоможе повернути більше дикої природи та біорізноманіття до річки разом з іншими рекреаційними та туристичними можливостями.

Штучні бар’єри (греблі) є однією з найбільших загроз для річкових екосистем, що призводить до фрагментації річок і втрати зв’язності середовища проживання. Вони зупиняють природний потік опадів нижче за течією і впливають на міграційних риб, які подорожують вгору або вниз, щоб завершити свій життєвий цикл. Ці перешкоди часто призводять до зменшення чисельності популяцій риб, а також в інших сусідніх водоймах. Нове дослідження, проведене в Nature, показало, що лише одна третина найдовших у світі річок залишаються вільними від дамб. «Фрагментація і регулювання потоку є провідними факторами втрати річкового зв’язку».

Населення прісноводних видів у глобальному масштабі скоротилося в середньому на 83% з 1970 року. Нещодавно затверджений звіт Міжурядової науково-політичної платформи з біорізноманіття та екосистемних послуг (IPBES) спеціально рекомендує зберегти та відновити зв’язок річок для підвищення біорізноманіття прісної води. Як передбачено в Рамковій директиві про воду (РДВ), кожна з європейських річок повинна досягти «хорошого» екологічного статусу, проте 40% річок не виправдають себе. Видалення старих, застарілих дамб є життєздатним варіантом для досягнення цілей РДВ, відновлення та відновлення річок і повернення та процвітання популяцій риб та інших тварин. Насправді, багато країн у Європі тепер видаляють дамби, оскільки економічні, екологічні та соціальні вигоди від переважають альтернативу відновлення дамби.

Підраховано, що по всій Європі було видалено понад 4500 бар’єрів, у тому числі найбільший у минулому році в Іспанії, і поточний історичний проект відновлення річок в Естонії, який видалить 8-10 греблів і відкриє 3300 км річкового басейну. Крім того, європейські громадяни також пожертвують кошти, щоб переконатися, що ці бар’єри йдуть як частина великої кампанії з усунення натовпу.

«Є десятки тисяч старих, застарілих дамб у Європі, які можуть і повинні бути знесені», – каже Арьян Берхуйсен, керуючий директор Всесвітнього фонду міграції риб. “Ми сподіваємося, що шляхом видалення не тільки великих греблів, а й усунення невеликих бар’єрів через місцеві зусилля, ми зможемо відновити ці важливі джерела життя”.

Унікальний проект дозволить виміряти наслідки видалення дамб з десятирічними даними екологічних даних.

За матеріалами: https://www.damremoval.eu/biggest-dam-removal-in-european-history/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *