ЕКОЛОГІЧНІ ЕФЕКТИ СТИХІЙНИХ (НЕСАНКЦІОНОВАНИХ) СМІТТЄЗВАЛИЩ

Більшою небезпекою для людей, порівняно із санкціонованими сміттєзвалищами та полігонами твердих побутових відходів, характеризуються стихійні сміттєзвалища, які з’являються неподалік населених пунктів у лісах, лісосмугах, полях, поблизу доріг та магістралей, біля берегів водойм тощо (Попович, 2012). У стихійних сміттєзвалищах відбуваються неконтрольовані процеси відводу звалищного газу та фільтрату. Системно не проводиться їх інвентаризація, ліквідація, дезінсекція та дератизація. Вони спричиняють забруднення навколишніх ґрунтів, підземних вод, відкритих водойм та річок небезпечними хімічними сполуками та важкими металами (Кучерявий 2001; Johnson, . Scousen, 1995; Попутникова, Терехова 2009). Особливу небезпеку стихійні сміттєзвалища становлять поблизу річок, ставків, водосховищ, оскільки зростає можливість перенесення забруднюючих речовин на значні віддалі і загроза погіршення якості поверхневих вод, які використовуються у господарських цілях.

Щороку в країні створюється 19 тис. несанкціонованих сміттєсховищ. На ділянках, де «створені» стихійні сміттєзвалища найбільшого негативного впливу зазнає ґрунтовий покрив. Порушення, що виникають, можна поділити на три види – механічні, фізичні та хімічні. Механічне порушення ґрунтового покриву зумовлене деформацією поверхні та формування акумулятивних форм рельєфу. Фізичне порушення ґрунтів пов’язано зі змінами структури та складеності, ущільненням верхнього горизонту, погіршенням їх водного, повітряного та теплового режимів. Хімічне порушення ґрунтів зумовлене забрудненням різними токсичними речовинами, зменшенням вмісту поживних речовин, зміною кислотності та хімічного складу ґрунтового покриву (Геник 2009).

Аналіз сучасного стану поводження з несанкціонованими смітниками у Дніпропетровській області свідчить про небезпечну екологічну ситуацію, що потребує негайної розробки та впровадження природоохоронних заходів. За період з січня 2015 по квітень 2019 року за даними Інтерактивної мапи стихійних сміттєзвалищ (https://ecomapa.gov.ua/) на території Дніпропетровської області зареєстровано 122 несанкціонованих сміттєзвалищ зі статусом «не виконано», 169 – «в роботі», 111 – «виконано». За кількістю зареєстрованих на сайті Міністерства екології та природних ресурсів несанкціонованих сміттєзвалищ, Дніпропетровська область знаходиться на третьому місці після Київської та Харківської областей. Необхідно врахувати, що дану статистику не варто розглядати як об’єктивну, адже вона напряму залежить від ступеню активності громадян кожної області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *