Нігерійці апелюють у справі розливів нафти

nigeria_shell_0
Фрайдей Альфред Акпан, один з позивачів, біля нафтової свердловини Shell у рідному селищі

Нігерійські фермери, чиї сільськогосподарські угіддя були забруднені розливами нафти, разом із екологічною федерацією Друзі Землі Нідерландів (Friends of the Earth Netherlands) подали апеляцію до суду в Гаазі після винесеного в січні рішення, яке звільнило Shell від відповідальності за деякі із звинувачень, висунутих проти неї.

Січневе рішення суду, що визначило Shell відповідальною за відсутність запобіжних заходів проти забруднення сільськогосподарських земель у Ікот Ада Удо, штат Аква Ібом в Нігерії, стало важливою перемогою для нігерійських людей і довкілля. А також першим випадком, коли Shell за рішенням суду була змушена виплатити компенсацію за збиток, заподіяний її діяльністю за кордоном. Однак у двох випадках суд не визначив Shell відповідальною за збиток, понесений фермерами. Справа на даний час переходить у наступну фазу.

Еверт Гассінк (Evert Hassink), Друзі Землі Нідерландів, сказав: “У селищі Гоі лідер громади Ерік Доох і його односельці досі живуть серед липких чорних залишків розливів нафти. Староста Фіделіс Огуру, Алалі Ефанга і решта мешканців селища Орума намагаються відновити нормальне життя.”

“Риба, яка підтримувала їх у минулому, ще має повернутися на забруднені струмки, і вони все ще сподіваються отримати компенсацію за всі роки, впродовж яких ведення сільського господарства було неможливим, тому що їх поля були забруднені нафтою Shell.”

Нафтова катастрофа триває в Нігерії вже кілька десятиліть. З 1950 року там було пролито десятки мільйонів барелів нафти. Інші нафтові катастрофи, такі як аварія танкеру “Exxon Valdez” поблизу Аляски або вибух бурової установки “Deepwater Horizon” в Мексиканській затоці, викликали масовий суспільний інтерес і широке обурення, тому надзвичайні плани були прийняті з великою швидкістю. Нігерійська катастрофа є маловідомою, хоча має не менш згубні наслідки для людей, тваринного світу, природи і довкілля. Але мало що робиться з цього приводу.

Друзі Землі Європи (Friends of the Earth Europe) закликають Європейську комісію вжити заходів для того, щоб материнські компанії автоматично несли відповідальність за дії своїх іноземних дочірніх компаній (батьківська відповідальність).

 

http://www.foeeurope.org/nigerians-appeal-watershed-shell-case-020313

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *