На поверхні Дніпра можуть плавати мертві бички та тюлька

Цвітіння синьо-зелених водоростей та майже сорокаградусна спека можуть спричинити загибель риби в Дніпрі. У першу чергу, йдеться про бичків та тюльку. Про це 2 липня повідомив на прес-конференції, у прес-центрі «Відкритий» проректор з наукової роботи ДНУ імені Олеся Гончара Олег Маренков.

– Іде прогрів поверхневих шарів води, вже з’являються полоси масових скупчень синьо-зелених водоростей, які почнуть далі розмножуватися і збільшувати свою чисельність. Може бути дефіцит кисню в поверхневому та в придонному шарах води. Причина – підвищення температури та масовий розвиток водоростей. Це може вплинути на загибель гідробіонтів (організмів, що живуть у воді, – ред.), – розповів Олег Маренков.

За словами науковця, першими під ризик масового мору потрапляють бички та тюлька.

– Тюлька плаває поверхнею, а бички по – дну. Вони першими будуть вражені дефіцитом кисню і підвищеною температурою згори , – пояснив Олег Маренков.

Водночас загрози життю людей, розвиток синьо-зелених водоростей не несе. Натомість, за словами Олега Маренкова, учасники купального сезону можуть отримати на поверхні тіла алергічну реакцію.

Сподіваюся, наші прогнози не здійсняться, але очікуємо, що, скоріш за все, на поверхні Дніпра плаватиме мертва риба, – додав науковець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *