Україна встановлює нові метеорологічні рекорди

У Києві кінець січня був теплий, як квітень. Про це повідомляє 24tv.ua.

Причина – загальна зміна клімату на планеті Земля. Середня глобальна температура вже зросла на 1,1 градуса. Скоріш за все, така тенденція продовжуватиметься й надалі.

На думку фахівців із Copernicus, 2024 рік стане одним із найспекотніших в історії.  Тільки у січні у всьому світі температура стала вищою на 0,7 °C, ніж у середньому за аналогічний період 1990 – 2020 років. Ба більше, перший місяць року побив власний рекорд, встановлений у 2020му. Він став теплішим за січень 2020-го на 0,12°C

Зима була аномально теплою і в Україні. У Києві побили власні рекорди останні три доби січня. Такого висновку дійшли фахівці Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського. За їх даними, у останні дні лютого мінімальна температура повітря у Києві виявилася теплішою, ніж за аналогічний період у попередні роки. Вона не опускалась нижче за +4,9 °C. Натомість максимально повітря прогрілося до +10,5°C, що на 3 градуси вище попереднього рекордного показника 2020 року.

Середньодобова температура  виявилась найвищою за час проведення спостережень і склала 6,9°C. Це більше за попередній рекордний показник у 2020 році на 1,6°C, а кліматичну норму – на 8,6°C. За багаторічними дослідженнями така температура повітря відповідає 1 квітня.

Загалом на початок січня Україна встановила 64 метеорологічні рекорди. Багато метеостанцій зафіксували значення максимальної температури  в межах від +10 до +20 °C.

Чому у світі стає спекотніше? На думку директора Служби зі зміни клімату Copernicus Карла Буонтемпо, клімат реагує на фактичну концентрацію парникових газів в атмосфері. Якщо нам не вдасться їх стабілізувати, людство стане свідком нових температурних рекордів і пожинатиме їх наслідки.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *