Сталий екологічний розвиток як концепт гармонічного дизайну та сучасних технологій в побуті

Значна частина населення України розглядає явище “екологія” як особливий інструмент впливу на людий. Дуже часто це приймає образ заборонної організації, яка постійно встановлює рамки та обмеження як підприємців, так і простих людей. Навіть діти стають жертвами ряду правил:

– НЕ викидай!
– НЕ витрачай воду!
– ВИМИКАЙ світло!

Таким чином у кількох поколінь поспіль формується враження, що екологія – це ще один дозвільний чи, навіть, каральний підрозділ силовиків.
Іншим викривлення суті “екології” є уявлення її як обтяжливої, незручної, невигідної надбудови до повсякденного життя. Ця складна, на перший погляд, словесна структура приймає чітких обрисів під час описання енергозберігаючих технологій у сучасному інформпросторі:

–  Якщо це сонячна панель – то вона незграбно виступає на даху, виділяється за кольором чи займає «дорогоцінну землю сільськогосподарського призначення».

– Вітряки нагадують споруди стім-панку, гудуть і генерують вібрації низьких частот.

– Сміттєпереробні та сортувальні станції обов’язково оточені таким же сміттям, генерують сморід та є дуже збитковими.

Усі ці явища є, на жаль, наслідком відсутності системної стратегії екологічного розвитку на рівні держави. Часто виникає враження, що у високопосадовців  відсутнє глобальне бачення взаємозв’язків між соціальним, економічним та екологічними аспектами розвитку людства. Ці поняття чудово пов’язані в концепції сталого розвитку. Обізнаним екологам ці терміни можуть видатися само собою зрозумілими, та переважна більшість людей бачить їх вперше.  Рекомендую ознайомитися.

Сучасне бачення принципів сталого розвитку включає в себе гармонічне і естетично грамотне вбудовування новітніх технологій у  речі нашого повсякденного побуту. Коли сонячні панелі будуть не грізно нависати над металочерепицею, а сама черепиця та інші енергозберігаючі технології будуть виступати у ролі будівельних матеріалів. І такі матеріали вже доступні в Україні!  Приклад можете побачити на фото:

черепица-солн.панель

А пристрій на зразок Smart Palm (сонячні панелі, що накопичують електроенергію, 4 місця для зарядки ноутбуків, смартфонів та безкоштовний wi-fi) взагалі може стати символом міста чи навіть країни.

smart palms

Такі розробки зацікавлюють населення та підготовлюють людей до розуміння, що екологічні продукти – це естетично, цікаво, вигідно і перспективно. Їх не соромно впроваджувати у себе  в будинку, в місті, престижно навчати дітей основам сталого розвитку.

Даний матеріал є особистою думкою автора, яка може не співпадати із баченнями видання.

Використані матеріали infoabad.com та tvoemisto.tv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *