В Україні почнуть виробляти екологічні сонячні панелі в промислових масштабах

Сьогодні уже нікого не здивуєш впровадженням енергозберігаючих технологій у повсякденне життя. Для побуту такі речі часто виконують декоративну, енергозберігаючу функції. Складніше і дорожче їх використання на промисловому рівні. В Україні, при відсутності зацікавлення влади у побудові концепції сталого розвитку, такі технології являються все ж досить дорогими. А часто ще й зовсім не ресурсоберігаючими.

В сучасній Україні можна почути про надзвичайну вигоду від використання атомної енергетики, нанотехнологій, люмінісцентних ламп чи кремнієвих сонячних панелей. Із промислового процесу вилучається лише ланка безпосередньої експлуатації приладу та вартість матеріалів. Але зовсім забувають враховувати:

  • відновлення природних ресурсів при видобуванні сировини (якщо паливо для АЕС видобувають не в країнах споживачах, то вартість продукту занижується через відсутність статей кінцевої утилізації та рекультивації);
  • майбутню утилізацію відходів;
  • лікування персоналу від наслідків роботи із шкідливими речовинами.

Якщо це торкається ядерного палива, ртутьвмісних ласмп денного світла чи кремнієвих сонячних панелей, то справжню собівартість таких продуктів навряд чи можна назвати ресурсо- та грошозберігаючою.

Тим більше захоплення викликає нова розробка українських вчених, яка дозволяє вже на промисловому рівні запустити екологічні сонячні панелі, де використовуються органічні матеріали третього покоління. Ця сировина дає можливість значно знизити вартість всієї панелі (майже в 10 разів), при цьому полегшує майбутню утилізацію.  Перед нами приклад реалізації ідеї розумного споживання навіть в складних для країни умовах. Ці розробки є не лише на папері, а вже будується завод та заброньовані замовлення на чотири роки.

Детальніше прошу ознайомитися за посиланням, прошу звернути увагу на коментарії до статті, де член проекту озвучує можливу вартість панелі еквівалент 1кВат в районі 200$,  коли аналоги досягають 1000$. (Дані для ознайомлення, а не для розрахунків).

Використані матеріали та фото ot.kr.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *