Енергоефективність. Назвемо все своїми іменами.

Вже другий рік Україна знаходиться під постійною загрозою агресивного втручання в її господарські процеси, політичні справи, високою залишається небезпека втрати територій та незалежності.

Після газового терору Росією усієї Європи та загострення проблеми газової залежності безпосередньо України, собливо актуальним стало питання енергетичної безпеки.

Восени минулого року Зелений світ / Друзі Землі України разом із представникми ОБСЄ, ДОДА, ЗМІ, громадських організацій та природозахисників обговорювали питання енергобезпеки на форумі у Дніпропетровську. Звучали дуже важливі теми. Але спеціалісти постійно наголошували, що влада, Європа і звичайний український споживач, описуючи процеси енергоефективності, мають на увазі зовсім різні поняття.

Це умовне протистояння ідеологій поступово прошло етапи розвитку Майдану:

  • ейфорія від можливих змін;
  • голосні заяви і пусті обіцянки;
  • початок справжньої роботи із документами, визначення правил гри.

І лише коли правила гри будуть зрозумілі для усіх, зможемо повноцінно підключати допомогу Європи. Лише тоді енергоефективність буде мати результат, а не лише процес, як зараз.

Саме тому активісти та спеціалісти зараз приймають активну участь у розробці нових законопроектів та в профільних комісіях.  Половина проблеми вважається виконаною, коли речі названі своїми іменами. Це законопроект про визначення термінів в енергоефективності. Просимо і вас долучатися до обговорення та слідкувати за перебігом його погодження.

В той же час на засіданнях  робочої групи по регулятору – НКРЕ обговорюють питання надання даних в форматі opendata для зручного моніторигу громадскістю.

Чому ці питання такі важливі сьогодні? Цифри можуть не вражати, тому  Ігар Тышкевіч підготував шокуючу інфографіку.

1

Країна, яка витрачає стільки енергоносіїв на одиницю продукції – не має шансів в конкурентній боротьбі.

Ми уважно слідкуємо за законодавчими ініціативами в сфері енергоефективності, приймаємо активну участь в обговореннях і просимо вас звертати увагу на це важливе питання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *