У Верхньодніпровську пройшов тренінг щодо перспектив зеленої економіки

Сьогодні, 26 квітня, у Верхньодніпровській районній раді відбувся тренінг для представників місцевого самоврядування щодо перспектив та інструментів зеленої модернізації економіки в Дніпропетровській області.

Захід організовано громадською організацією «Зелений світ – Друзі Землі» в рамках реалізації «Програми сприяння зеленій модернізації української економіки» за підтримки німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, що діє за дорученням Уряду Німеччини, Дніпропетровської обласної ради, Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

З привітальним словом до присутніх звернулися голова районної ради Артем Кравченко та голова райдержадміністрації Олег Ковальчук.

Координатор проекту та голова ГО “Зелений світ – Друзі Землі” у своєму вітальному слові нагадав, що сьогодні 32 річниця наймасштабнішої техногенної катастрофи сучасності – аварії на Чорнобильській АЕС. І це є ще одним підтвердженням необхідності диверсифікації джерел енергії, поступової відмови від викопного палива та переходу на відновлювані джерела енергії на шляху до сталого розвитку. Також він наголосив на тому, що розвиток повинен бути ініційований знизу. Громади повинні обмінюватися досвідом, співпрацювати та конкурувати між собою. Успіх можливий лише там, де є зацікавлені та активні громадяни.

Сергій Кучерявенко, віце-президент Дніпропетровської торгово-промислової палати, наголосив, що необхідно заохочувати міжнародні компанії-донори до співпраці з Дніпропетровщиною, об’єднуючись і розробляючи важливі для місцевих громад проекти.  Також він розповів про діяльність торгово-промислової палати щодо підготовки екологічних інспекторів та аудиторів, провайдерів “зелених” послуг, про перспективи співробітництва з палатою та міжнародними донорами та про те, як працюють торгово-промислові палати у інших країнах. Він зазначив, що напрацьовані експертами матеріали  знаходяться у відкритому доступі на сайті greenchamber.org.ua.

Олександр Скакальський, менеджер систем управління навколишнім середовищем, аудитор систем управління навколишнім середовищем, експерт проекту розповів про законодавчі, економічні та процедурні бар’єри на шляху розвитку зеленої економіки. Він презентував розроблені впродовж проекту критерії “зеленого” бізнесу, які включають в себе чотири блоки: показники ефективності управління, показники ефективності функціонування та поводження з відходами, показники ресурсо- та енергоспоживання та показники сталого розвитку. Такі критерії є основою управління будь-якого підприємства, яке прагне бути “зеленим”, скорочувати власні затрати та зменшувати вплив на навколишнє середовище.

Анатолій Кучугура, експерт ГО “Зелений світ – Друзі Землі”, кандидат фізико-математичних наук розповів про систему та принцип дії європейських директив, до яких приєдналася Україна. Зокрема, це Водна рамкова директива, згідно з якою управління водними ресурсами відбувається за басейновим принципом, а також Директива про очистку міських стічних вод. Він підкреслив, що недосконалість українського законодавства і неповне виконання Директив відкриває для громад вікно можливостей для того, щоб пропонувати для впровадження власні ініціативи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *