Більшість річок та озер Європи не мають тестів якості води

Більшість річок та озер Європи не мають тестів якості води – звіт

Лише 40% обстежених водних шляхів були в хорошому екологічному стані – Англія один з найгірших правопорушників

За величезним новим звітом переважна більшість річок, озер і лиманів Європи не відповідають мінімальним екологічним стандартам деградації та забруднення середовища проживання.

Тільки 40% поверхневих водних об’єктів, опитаних Європейським агентством з охорони навколишнього середовища (ЕАОС), виявилися в гарному екологічному стані, незважаючи на закони ЄС та протоколи про біорізноманіття.

Англія була однією з найгірших виконавців, які вийшли з доповіді “Наша вода”, яка вивчала 130 000 водних шляхів.

Європейський комісар ЄС з питань навколишнього середовища Кармену Велья зазначив, що з 2010 року спостерігається незначне поліпшення якості прісної води. “Але ще багато чого потрібно зробити, перш ніж всі озера, річки, прибережні води та підземні водні об’єкти матимуть хороший статус”, – додав він. “Усунення забруднення сільським господарством, промисловістю та домашніми господарствами вимагає спільних зусиль всіх водокористувачів по всій Європі”.

Шотландія різко перевершила Англію у запасному фонді чистої води, яка охоплює період 2010-15 років, за стандартами води, подібними більшій частині Скандинавії.

Точні порівняння важкі, оскільки в Європі різняться різниця у методології звітування, однак якість води в Англії була в нижній частині європейського столу, і після останньої оцінки в 2010 році погіршилася.

Пітер Крістенсен, провідний автор звіту, сказав Гардієві, що більша щільність населення, більш інтенсивна сільськогосподарська практика та кращий моніторинг водних шляхів сприяли цьому.

“Англія порівнянна з країнами Центральної Європи, де висока частка водних об’єктів не може досягти хорошого статусу”, – сказав він. “Ситуація набагато краща в Шотландії, де лише 45% сайтів не змогли [виконати мінімальні стандарти]”.

“Для Англії було б доцільно продовжувати приймати законодавчі акти, подібні до базової директиви про воду після Brexit”, – додав він.
Директива спрямована на захист здоров’я людей, водопостачання, екосистеми та біорізноманіття, і мала намір зобов’язати країни ЄС досягти доброго екологічного статусу своїх водних шляхів до 2015 року.

Але вони не мають, і їх нездатність це загрожує цілям біологічного різноманіття на 2020 рік, вважає Андреас Баумулер, керівник природокористування WWF Europe.

“Цей звіт показує, що нам недалеко від зупинки втрати біорізноманіття до 2020 року”, – сказав він. “Це ще один симптом того, що ми пропустимо цілі, поставлені главами держав. Законодавство існує у формі Водної Рамкової Директиви ЄС, але політичної волі явно бракує, щоб вона працювала на місцях “.

Дослідження ЄЕЗ виявило розрив між хімічним забрудненням наземних та поверхневих водних об’єктів. Три чверті зразків підземних вод були хорошої якості; 62% річок, лиманів і озер не було.

Забруднення ртуттю було однією з найпоширеніших проблем, пов’язаних з надмірним використанням пестицидів, неадекватними установками по очищенню відходів та забрудненнями дощів, що сприяло досягненню результатів.

Ханс Брюнінкк, виконавчий директор EEA, сказав: “Ми повинні активізувати зусилля, щоб наші води були настільки ж чисті та стійкі, як вони повинні бути – на це залежить наше власне добробут та здоров’я наших життєво важливих водних і морських екосистем”.

За матеріалами

https://www.theguardian.com/environment/2018/jul/03/most-of-europes-rivers-and-lakes-fail-water-quality-tests-report

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *