Україна вимагає від Білорусі пояснити перевищення вмісту заліза і марганцю у притоці Дніпра

Україна звернулася за поясненнями до Білорусі з приводу можливого забруднення небезпечними речовинами річки Березина, яка є притокою Дніпра і постачає в найбільшу річку країни п’яту частину води.

Запит надійшов до влади Білорусі після того, як з’явилася інформація про невідому рідину, що злили в притоку Дніпра зі Світлогорського заводу.

Про відповідне звернення 23 січня повідомили в Міністерстві екології та природних ресурсів України.

В Мінекологію України надійшли дані лабораторії Деснянського басейнового управління водних ресурсів, яка відбирала проби води у Дніпрі поблизу кордону з Республікою Білорусь (село Кам’янка Ріпкинського району Чернігівської області).

Результати вимірювань показали, що значення основних гідрохімічних показників відповідають встановленим нормативам, крім заліза (перевищення у 3,2 рази) та марганцю (перевищення у 6,2 рази).

Решта показників якості води у Дніпрі відповідають аналогічному періоду 2018 року.

Місцеві жителі вже давно боряться з забрудненням не тільки води, а й повітря, що створює той самий завод.

Міністерство охорони Білорусі досі не відповіло на запит активістів щодо іншого скидання шкідливих речовин у Березину, який відбувся ще у жовтні 2018 року.

В міністерстві доручили організаціям Держводагентства постійно контролювати ситуацію, а від Білорусі очікують відповіді на звернення і запланували консультації із відповідальним відомством цієї країни.

За матеріалами: https://belsat.eu/in-focus/ukraina-patrabue-ad-belarusi-aktualnuyu-infarmatsyyu-ab-zabrudzhanni-byareziny/?fbclid=IwAR2sSU1TNR8nmZkj4zp3F9-A9BoDn8JBuxb6yxL0A0QJj3PBQoRiUsbhr2A та https://racurs.ua/ua/n117184-ukrayina-vymagaie-vid-bilorusi-poyasnyty-perevyschennya-vmistu-zaliza-i-margancu-u-prytoci-dnipra.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *