Чеська агенція розвитку допоможе очистити найбрудніші території на Дніпропетровщині

Чеська агенція розвитку має намір посприяти очищенню довкілля на теренах Дніпропетровщини. Експерти визначать найбрудніші точки нашої області та проведуть їх дослідження. А от для двох локацій, де ситуація є найбільш критичною, створять дорожню карту очищення.

Про це все йдеться у проєкті «Ідентифікація та визначення пріоритетів екологічного навантаження на довкілля в Дніпропетровській області»,  який збирається реалізувати Чеська агенція розвитку. Він має на меті визначити ризики для довкілля і здоров’я людей.

13 вересня заступник голови Чеської агенції розвитку Збинек Войковські  та керівник проєктів Чеської агенції розвитку в Україні Ян Пейржил зустрілися із партнерами: заступником голови обласної ради Дніпропетровщини Ігорем Каширіним та лідером ГО «Зелений світ – Друзі Землі» Олексієм Ангурцем. Одним із ключових партнерів проєкту є Дніпропетровська обласна рада. Ігор Каширін подякував чеському урядові за допомогу у вирішенні проблем із довкіллям на Дніпропетровщині та запевнив, що все необхідне для успішного виконання з боку області буде зроблено.

Ще одним важливим офіційним партнером є Державна екологічна інспекція  Придніпровського округу. Її фахівці долучаться до відбору потрібних локацій.

Поєднати зусилля сторін вдалося завдяки партнеру від громадянського суспільства, – ГО «Зелений світ – Друзі Землі». Попередня робота за участю фахівців громадської організації тривала майже рік та закінчилася позитивним рішенням чеського уряду.

Орієнтовно проєкт планують запустити вже у вересні і закінчити протягом поточного 2024-го року. Він втілюватиметься у три етапи.

На першому Дніпропетровська обласна рада допоможе підготувати перелік із 40 «гарячих точок», де ситуація із забрудненням є найкритичнішою. Із них відберуть мінімум 10 місцевостей із найбільшими забрудненнями.

На другому етапі науковці обстежать ці локацій. Дослідження передбачатиме  відбір проб усіх складових довкілля: підземних та поверхневих вод, відходів та ґрунту. Із цих локацій оберуть дві ділянки з найбільшими негараздами у довкіллі.

На третьому етапі для двох відібраних місцевостей підготують технічні завдання та методологію дослідження, а також – план з відновлення та очищення територій. 

Це вже другий проєкт в екологічній сфері, який реалізується на Дніпропетровщині. Раніше в цьому році Чеська агенція з розвитку вже почала допомагати Центру Екологічного Моніторингу. Завдяки партнерській підтримці вдасться обслужити обладнання та провести калібрування, а також виконати моніторинг повітря та води в декількох громадах області. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *