Chevron покидає Литву

Донедвна були домовленості, що Корпорація Chevron долучиться у Литві до нової розвідки сланцевого газу в рамках більш гнучкого гірничого законодавства і залишиться в прибалтійській країні до оголошення повторного тендеру, але тепер Chevron пішла.

 

Енергетичний гігант США оголосив про закриття свого офісу в столиці Литви Вільнюсі та продаж своєї частки в литовській нафтовій компанії LL Investicijos. Chevron вийшла з Литви в жовтні минулого року, пославшись на складність розвідки сланцевого газу, а також законодавства щодо видобутку копалин і численних поправок до нього.

 

“Американці обмірковували вихід з Литви давно, відразу після того, як компанія не пройшла перший тендер. Але з тих пір уряд Литви намагається заспокоїти Chevron, кажучи, що робитиме все можливе, щоб привести законодавство у порядок і оголосити новий тендер, який був запланований на початок весни або максимум на літо цього року. Компанії набридли марні обіцянки, тому краще, щоб вона покинула Литву”, – повідомило джерело в литовському міністерстві навколишнього середовища представникам Natural Gas Europe.

 

50 відсотків акцій компанії LL Investicijos Chevron придбала в жовтні 2012 року від іншого акціонера, Lithuania’s Tan Oil. LL Investicijos має необхідну ліцензію на розвідку сланцевого газу та видобутку корисних копалин в поясі Rietavas на південному заході Литви.

 

“Chevron закрила свій литовський офіс, тому що можливості, що країна надає компанії, менш сприятливі, ніж ті, що пропонуються в рамках нашого глобального інвестиційного портфеля”, повідомив Кемерон Ван Аст, прес-секретар компанії Chevron у Польщі, для литовського інформаційного агентства BNS.

 

Тим часом, заступник голови литовського парламенту Альгірдас Сисас, соціал-демократ, вітав вихід Chevron, назвавши його перемогою людей, які протестували проти запропонованого американцями способу розвідки – фрекінгу (гідророзрив).

 

“Як і ці люди, я вважаю, що такі технології в такій маленькій країні, як Литва, неприйнятні … і ми можемо спостерігати, що відбувається з процесом в інших європейських країнах з різних точок зору … Поки тільки Великобританія може похвалитися розвіданими великими запасами сланцевого газу, більше ніде вони були знайдені, “сказав Сисас представникам Natural Gas Europe.

 

Джерело: http://www.naturalgaseurope.com/chevron-lithuania-pullout

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *