5 фактів про забруднення повітря

1. Забруднення повітря викликає 1 з 8 смертей у всьому світі.

Забруднення повітря є провідною причиною багатьох поширених вбивчих захворювань. На нього припадає приблизно одна третина смертей від інсульту, хронічних респіраторних захворювань і раку легенів, а також чверть смертей від серцевого нападу. Наземний озон, що утворюється при взаємодії багатьох різних забруднювачів у сонячному світлі, може також викликати астму та хронічні респіраторні захворювання.

2. Забруднення повітря шкодить врожаю.

Приземний озон, який утворюється в результаті хімічних реакцій між забруднювачами повітря при наявності сонячного світла, знижує ріст врожаю та продуктивність сільського господарства. Дві з найважливіших в світі основних культур – пшениця та соя особливо чутливі до озону. В усьому світі забруднення озоном, за оцінками, щороку спричиняє пошкодження врожаю на понад 11 мільярдів доларів.

3. 92% населення світу живе в місцях з низькою якістю повітря.

Забруднення повітря надходить з багатьох джерел, таких як неефективний транспорт, вугільні електростанції, виробнича діяльність, спалювання відходів та інші види діяльності людини. Але є і природні явища, такі як пилові бурі. Вони також можуть зіграти свою роль.

4. Через забруднення повітря у приміщеннях щороку вмирає 4,3 млн. людей.

Понад 40 відсотків населення світу покладаються на відкриті вогнища або традиційні печі, щоб готувати і опалювати свої будинки. Дим, який вони виробляють, включає значні концентрації оксиду вуглецю, твердих частинок та інших токсичних забруднювачів повітря. Маленькі діти та жінки, які, як правило, найбільше часу проводять вдома, мають найбільший ризик впливу.

5. Понад 7 тисяч мерів взяли на себе зобов’язання скоротити викиди забруднюючих речовин у їхніх містах.

Глобальний пакт мерів для клімату та енергетики – це міжнародний альянс міст та місцевих органів влади, які взяли на себе зобов’язання організовувати добровільні заходи для боротьби зі зміною клімату шляхом прийняття рішень для зменшення викидів. Мери, що представляють майже 675 мільйонів осіб, або більше 9% населення світу, підписали Пакт.

За матеріалами: https://web.unep.org/youngchampions/blog/get-facts-6-things-you-need-know-about-air-pollution

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *