Кожна шоста смерть у світі спричинена забрудненням довкілля

Рівень смертності через забруднення довкілля втричі перевищує смертність від СНІДу, туберкульозу і малярії разом узятих. Кожна шоста смерть в світі викликана поганою екологією, свідчать дані дослідження.

Кожна шоста передчасна смерть в світі викликана забрудненням навколишнього середовища, повідомив в п’ятницю, 20 жовтня, науковий журнал The Lancet з посиланням на результати дослідження, проведеного низкою міжнародних та неурядових організацій. У 2015 році від хвороб, що були викликані забрудненням екології, померли 9 мільйонів людей. Це втричі більше, ніж від СНІДу, туберкульозу і малярії разом узятих і в 15 разів більше, ніж в результаті воєн, терактів та інших форм насильства. “Було багато досліджень забруднення, але вони ніколи не отримували стільки ресурсів та уваги, як, наприклад, СНІД чи зміна клімату”, – наводить агентство АР слова головного автора доповіді, представника Школи медицини Ікана медичного центру Маунт-Сінай в Нью-Йорку, епідеміолога Філіпа Ландрігана.
 
Особливо серйозні наслідки для здоров’я людини має забруднення повітря промисловими або автомобільними газами, а всередині приміщень – шкідливими речовинами, що виникають в результаті згорання дерева або вугілля при опаленні або приготуванні їжі. За даними дослідження, забруднення повітря стало причиною передчасної смерті 6,5 мільйона людей у всьому світі, які померли від захворювань серця, інсультів, раку легенів чи інших легеневих хвороб. Забруднення води стало причиною смерті близько 1,8 мільйона осіб, а отруйні та канцерогенні речовин на робочих місцях вбили до 800 тисяч людей.
 
Найбільша кількість випадків передчасної смерті в результаті забруднення навколишнього середовища (92 відсотки) припадає на країни з низьким і середнім рівнем прибутків. У державах, де активно розвивається промисловість, таких як Китай, Індія, Пакистан або Кенія, забруднення довкілля є причиною передчасної смерті кожної четвертої людини.
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *