Фармацевтичні відходи як нова екологічна проблема

ПІДПРИЄМСТВА БІОХІМІЧНОЇ І ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ У М. ДНІПРО

ПАТ “Дніпрофарм”
Вид економічної діяльності – Випуск лікарських препаратів.
Відомча належність (форма власності) – Міністерство охорони здоров’я України

ФАРМАЦЕВТИЧНІ ВІДХОДИ ЯК НОВА ЕКОЛОГІЧНА ПРОБЛЕМА
Проблема забруднення навколишнього середовища фармацевтичними препаратами, що впливають як на людину, так і на тваринний і рослинний світ з кожним роком стає все більш актуальною. Ці забруднювачі виявляються по всьому світу. (Губин, Евсеева, 2018)

На початку XXI ст. Європейське агентство з навколишнього середовища (EEA) позначило вплив активних фармацевтичних субстанцій на навколишнє середовище як нову екологічну проблему. З огляду на постійне зростання обсягів споживання лікарських препаратів при відсутності адекватних заходів реагування, в найближчі роки можна очікувати погіршення ситуації.

Потрапляючи в навколишнє природне середовище, фармацевтичні субстанції можуть зазнавати певних змін під впливом як біотичних, так і абіотичних факторів. Як правило, лікарські засоби піддаються деградації, втрачаючи вихідну активність. Однак цілий ряд з’єднань не тільки стійкі до природного руйнування, але і здатні змінювати свою активність з утворенням фізико-хімічних трансформантів, що представляють потенційну небезпеку для живих організмів і людини.

Доведено, що ці фармакологічно активні речовини навіть у невеликій кількості здатні чинити негативний вплив. Акумуляція фармполютантів в екосистемах та їх тривалий вплив на живі організми можуть призводити до розвитку ракових захворювань і порушення роботи нирок у ссавців, знижувати репродуктивну активність риб та ін.

Боротьба із забрудненням навколишнього середовища фармацевтичними відходами повинна бути комплексною і включати в себе як заходи щодо зміни поведінки кінцевого споживача лікарських засобів, так і вдосконалення механізмів збору та утилізації медикаментів (Прожерина 2017).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *